ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Βραζιλία: Σιωπή από τον Μπολσονάρο για τη νίκη του Λούλα

Εκλογές Βραζιλία: Σιωπή από τον Μπολσονάρο για τη νίκη του Λούλα
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο
Associated Press

Περίεργη είναι η σιωπή Μπολσονάρο για τη νίκη του Λούλα στις εκλογές της Βραζιλία«Σε οποιαδήποτε (άλλη) χώρα του κόσμου, ο ηττημένος υποψήφιος θα μου είχε ήδη τηλεφωνήσει για να αναγνωρίσει την ήττα του», το μήνυμα Λούλα στους υποστηρικτές του

Νέος πρόεδρος της Βραζιλίας είναι ο Λούλα, όμως ο Μπολσονάρο ακόμη δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την ήττα του. Μάλιστα, ο Λούλα ανησυχεί για την περίεργη σιωπή του Μπολσονάρο, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας δεν είχε αναγνωρίσει την ήττα του, αρκετές ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών στη Βραζιλία.

Πάντως, αναμφίβολα είναι ιστορικό το come back που έκανε ο άλλοτε μεταλλωρύχος, που είναι σήμερα 77 ετών και θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου την τρίτη του θητεία.

«Σε οποιαδήποτε (άλλη) χώρα του κόσμου, ο ηττημένος υποψήφιος θα μου είχε ήδη τηλεφωνήσει για να αναγνωρίσει την ήττα του. Δεν μου έχει τηλεφωνήσει ακόμα, δεν ξέρω ούτε αν θα μου τηλεφωνήσει, ούτε αν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα», ανέφερε ο Λούλα στους υποστηρικτές του.

«Θα ήθελα να είμαι απλά ευτυχής, αλλά είμαι κατά το ήμισυ ευτυχής και κατά το ήμισυ ανήσυχος», επέμεινε. Η σιωπή του προέδρου εγείρει πολλά ερωτήματα. Δεν έχει εκφραστεί ούτε στα social media όπου είναι συνήθως πολύ δραστήριος.

Είναι η πρώτη φορά που Βραζιλιάνος πρόεδρος εν ενεργεία αποτυγχάνει να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, το 1985. «Από την 1η Ιανουαρίου θα κυβερνήσω για τα 215 εκατ. Βραζιλιάνους και Βραζιλιάνες, όχι μόνο για όσους με ψήφισαν», διαβεβαίωσε ο Λούλα.

«Κανένας δεν θέλει να ζει σε διχασμένη χώρα, σε κατάσταση αέναου εμφυλίου. Η χώρα χρειάζεται ειρήνη και ενότητα .Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες, είμαστε ένας λαός, ένα έθνος», υπογράμμισε ο Λούλα, αναφερόμενος στη διχαστική θητεία του Μπολσονάρο.

Η διαφορά του Λούλα είναι η μικρότερη ανάμεσα σε δυο φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας (1964-1985).

Συνεργάτες Μπολσονάρο: Να δράσουμε πριν είναι αργά

Οι συνεργάτες και οπαδοί του Μπολσονάρο εκφράζουν πικρία. «Έχω αηδιάσει, ο βραζιλιάνικος λαός δεν μπορεί να καταπιεί μια χειραγωγημένη εκλογική διαδικασία όπως αυτή και την επαναφορά της εξουσίας στα χέρια ενός κλέφτη. Ο Μπολσονάρο πρέπει να δράσει γρήγορα, αλλιώς δεν θα μπορεί να γίνει τίποτα», έκρινε η Ρουθ ντα Σίλβα Μπαρμπόσα, 50χρονη εκπαιδευτικός, εμφανώς ταραγμένη αφού παρακολούθησε τα αποτελέσματα στην Μπραζίλια.

Πάντως αρκετοί σύμμαχοι του προέδρου Μπολσονάρο ήδη αναγνώρισαν την ήττα του, ανάμεσα τους και ο Σέρζο Μούρο — ο άλλοτε δικαστής ειδικευμένος σε υποθέσεις διαφθοράς που καταδίκασε τον Λούλα.

Σχετικές ειδήσεις