ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Το Ελσίνκι ζητάει απο Ουγγαρία,Τουρκία να εγκρίνουν τις αιτήσεις

H Φινλανδία ζητάει να επιταχυνθεί η διαδικασία προσχώρησης στο ΝΑΤΟ
H Φινλανδία ζητάει να επιταχυνθεί η διαδικασία προσχώρησης στο ΝΑΤΟ
ΑΡ

ΝΑΤΟ: Η Φινλανδή πρωθυπουργός κάλεσε την Ουγγαρία και την Τουρκία να εγκρίνουν γρήγορα τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν κάλεσε την Ουγγαρία και την Τουρκία να εγκρίνουν γρήγορα τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ουγγαρία και την Τουρκία. Περιμένουμε από τις χώρες αυτές να επικυρώσουν τις αιτήσεις μας. Νομίζω ότι θα ήταν σημαντικό αυτό να συμβεί όσο το δυνατόν νωρίτερα», δήλωσε η Σάνα Μαρίν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσoν.

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν αίτηση ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία τον Μάιο εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η ένταξή τους προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της Τουρκία η οποία κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι δίνουν καταφύγιο σε οργανώσεις που το τουρκικό καθεστώς χαρακτηρίζει τρομοκρατικές. Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσoν δήλωσε από την πλευρά του ότι Στοκχόλμη και Αγκυρα συμφώνησαν για την πραγματοποίηση επίσκεψής του στην τουρκική πρωτεύουσα και ότι μένει να ορισθεί η ημερομηνία. Ο σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το φυσιολογικό είναι Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν ταυτόχρονα στην Ατλαντική Συμμαχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ