ΚΟΣΜΟΣ

Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τον Σoλτς - Το παρασκήνιο από το τηλεφώνημα

Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τον Σoλτς - Το παρασκήνιο από το τηλεφώνημα
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Σολτς
Associated Press

Το τηλεφώνημα επιβεβαίωσε το τουρκικό υπoυργείο Εξωτερικών. Τι λέει η καγκελαρία για την επικοινωνία Σολτς - Ερντογάν.

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα και την στήριξή του προς την Αθήνα απέναντι στις εντεινόμενες τουρκικές απειλές και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, «χτύπησε» εκ νέου το τηλέφωνο της καγκελαρίας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην άλλη γραμμή.

Το τηλεφώνημα επιβεβαίωσε αρχικά μέσω twitter το τουρκικό υπoυργείο Εξωτερικών αναφέροντας μάλιστα ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση και τον Όλαφ Σολτς να τηρήσει «ουδέτερη στάση» έναντι της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, που αναπαράγει και η εφημερίδα Welt, ο Τούρκος πρόεδρος «πρότεινε επίσης την αναβίωση του διαλόγου μεταξύ Άγκυρας και Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την επικαιροποίηση των συνομιλιών σχετικά με την τελωνειακή ένωση και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», οι οποίες είχαν ξεκινήσει το 2005, εδώ και πολλά χρόνια όμως έχουν παγώσει.

«Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη γειτονική Ελλάδα βρίσκονται στο ναδίρ. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει διεθνές δίκαιο στρατιωτικοποιώντας νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η Αθήνα θεμελιώνει τις κινήσεις της επικαλούμενη το δικαίωμα αυτοάμυνας (…) Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο καγκελάριος Σολτς υπερασπίστηκε την Ελλάδα έναντι των απειλών από την Τουρκία» αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Τι λέει η καγκελαρία για το τηλεφώνημα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χεμπεστράιτ επιβεβαιώνει το τηλεφώνημα, σημειώνοντας τα εξής:

«Ο καγκελάριος και ο Τούρκος Πρόεδρος αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην περιοχή. Ο καγκελάριος εξήρε τη δέσμευση της Τουρκίας να συνεχίσει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της πρωτοβουλίας για τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Απέρριψε επίσης κατηγορηματικά ως αβάσιμες τις κατηγορίες που επιρρίπτει η Ρωσία στην Ουκρανία ότι προετοίμαζε το έδαφος για χρήση της λεγόμενης ‘βρόμικης βόμβας’. Ο καγκελάριος και ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησαν ότι η ρητορική της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι ανεύθυνη. Συμφώνησαν επίσης να παραμείνουν σε στενή επαφή αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμα:

Βάζει όρους ο Ακάρ: «Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά για να μιλήσουμε»

«Όχι» από Τσαβούσογλου σε επέκταση των χωρικών υδάτων

Ο Ερντογάν παραπονιέται στον Σολτς για την Ελλάδα