Ιταλία: Ακτιβιστές έριξαν σούπα σε έναν πίνακα του Βαν Γκογκ

Εκπρόσωποι του οικολογικού κινήματος έχουν αλείψει το έργο «O Σπορέας», που εκτίθεται στο Palazzo Bonaparte στην Ιταλία, με σούπα λαχανικών
Ιταλία: Ακτιβιστές έριξαν σούπα σε έναν πίνακα του Βαν Γκογκ
Διαμαρτυρόμενοι για την κλιματική αλλαγή
AP Photo
2'

Οικολόγοι ακτιβιστές περιέλουσαν με σούπα έναν πίνακα του Βαν Γκογκ, που προστατευόταν από τζάμι, μια ενέργεια που καταδικάστηκε αμέσως από το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Ο «Σπορέας», ένα έργο που χρονολογείται από το 1888 και εικονίζει έναν χωρικό να σπέρνει το χωράφι του, με έναν τεράστιο ήλιο στο φόντο, εκτίθεται στο μέγαρο Μποναπάρτε της Ρώμης, στο πλαίσιο μιας έκθεσης αφιερωμένης στον Ολλανδό ζωγράφο του 19ου αιώνα. Ο πίνακας δεν υπέστη ζημιές.

«Η επίθεση στην τέχνη είναι μια απεχθής ενέργεια που καταδικάζεται κατηγορηματικά. Ο πολιτισμός, που είναι η βάση της ταυτότητας μας, πρέπει να προστατεύεται και ασφαλώς να μην χρησιμοποιείται ως μεγάφωνο για άλλες μορφές διαμαρτυρίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

Σύμφωνα με την ομάδα προάσπισης του κλίματος “Last Generation” (Τελευταία Γενιά), η ενέργεια αυτή ήταν «μια κραυγή απελπισίας» που δεν μπορεί να εξισωθεί με βανδαλισμό. Η ομάδα προειδοποίησε ότι οι «μη βίαιες ενέργειες» θα συνεχιστούν «μέχρις ότου οι πολίτες να λάβουν απαντήσεις από τις κυβερνήσεις τους στο αίτημά τους να διακοπεί η χρήση φυσικού αερίου και άνθρακα» και να γίνουν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ένα βίντεο που τραβήχθηκε στον χώρο της έκθεσης διακρίνονται δύο νεαρές γυναίκες να ρίχνουν ένα υγρό προς τον πίνακα. Μια τρίτη ενώνεται κατόπιν μαζί τους και όλες τους κολλούν τα χέρια τους στον τοίχο, ενώ οι επισκέπτες της έκθεσης τις αποδοκιμάζουν.

Στις αρχές του μήνα, δύο ακτιβιστές της “Last Generation” έριξαν πουρέ πατάτας σε έναν πίνακα του Κλοντ Μονέ στο μουσείο Μπαρμπερίνι του Πότσδαμ, στη Γερμανία. Άλλοι οικολόγοι ακτιβιστές κόλλησαν στο τζάμι που προστατεύει το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Γιοχάνες Βερμέερ, σε ένα μουσείο της Ολλανδίας και κάποιοι έριξαν σούπα στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Ο «Σπορέας» είναι ένα από τα 50 έργα του Βαν Γκογκ που δάνεισε το ολλανδικό Μουσείο Κρέλερ Μίλερ στην Ιταλία για αυτήν την έκθεση που άνοιξε για το κοινό στις 8 Οκτωβρίου στη Ρώμη.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών τη νύχτα

Bρετανία: Ακτιβιστές πέταξαν τούρτα σοκολάτας στο ομοίωμα του Καρόλου

Γερμανία: Ακτιβιστές για το κλίμα έριξαν πουρέ σε έργο του Μονέ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή