ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στη Γερμανία: Κρατούσαν οκτάχρονο κοριτσάκι κλειδωμένο από μωρό

Eνα 8χρονο κοριτσάκι στη Γερμανία είχε να δει το φως του ήλιου 7 χρόνια
Eνα 8χρονο κοριτσάκι στη Γερμανία είχε να δει το φως του ήλιου 7 χρόνια

Γερμανία. Ένα 8χρονο κοριτσάκι έμεινε κρυφά κλειδωμένο για ολόκληρη σχεδόν τη ζωή του, σε μία υπόθεση που σοκάρει τη χώρα. Οι αρχές αναζητούν απαντήσεις για την οικογενειακή τραγωδία

Οι Γερμανοί εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση ενός 8χρονου κοριτσιού που ήταν κρυφά κλειδωμένο για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του από τη μητέρα και τους παππούδες του. Ελευθερώθηκε από το σπίτι-φυλακή στο τέλος Σεπτεμβρίου και τώρα βρίσκεται σε ανάδοχη φροντίδα.

Οι υπάλληλοι της κοινωνικής πρόνοιας λένε ότι δυσκολεύεται με απλες καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα των σκαλοπατιών, δεν είχε μπει ποτέ σε αυτοκίνητο και δεν είχε δει ποτέ δάσος ή λιβάδι. Η μικρή δεν είχε φύγει από το σπίτι από τότε που ήταν ενάμιση έτους, και «δεν μπορεί συνειδητά να έχει επίγνωση του έξω κόσμου» είπαν.

Η μητέρα της είπε ψευδώς στις αρχές ότι είχαν μετακομίσει στην Ιταλία. Το σπίτι στο Aτερντορντ στην περιοχή Sauerland της δυτικής Γερμανίας έκρυβε ένα τρομερό μυστικό. Πίσω από αυτούς τους λευκούς βαμμένους τοίχους, λένε οι εισαγγελείς, μια μητέρα και οι γονείς της κράτησαν το κορίτσι κλειδωμένο μακριά από τον κόσμο για επτά χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιστεύουν, δεν είχε καμία επαφή με άλλο άτομο, δεν πήγε ποτέ σχολείο, δεν περνούσε ποτέ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τις Αρχές δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κακοποιήθηκε σωματικά ή υποσιτίστηκε. Ο επικεφαλής του τοπικού τμήματος παιδικής μέριμνας, Michael Färber, λέει ότι μπορεί να διαβάζει και να κάνει μαθηματικ'ες πράξεις,, αλλά δυσκολεύεται με απλές καθημερινές εργασίες: «Θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει» λένε.

Προς το παρόν είναι υπό την επίβλεψη παιδοψυχολόγων. Ένας ειδικός από την εθνική Ένωση Προστασίας του Παιδιού δήλωσε στα γερμανικά ΜΜΕ: «Ο κόσμος είναι πλέον ανάποδα για το παιδί. Σίγουρα αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε άλλο πλανήτη».

Στο στόχαστρο η μητέρα και οι παππούδες

Οι εισαγγελείς προσπαθούν τώρα να προσδιορίσουν τι συνέβη και πώς. Λένε ότι η μητέρα και ο παππούς και η γιαγιά έχουν μείνει σιωπηλοί για την υπόθεση και ότι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν το κίνητρο. Θεωρείται πιθανόν ωστόσο ότι η μητέρα μπορεί να προσπαθούσε να κρατήσει το παιδί μακριά από τον πατέρα της, από τον οποίο είχε χωρίσει λίγο πριν γεννηθεί το κορίτσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του είχε απαγορεύσει να έχει επαφή με το παιδί και όταν απευθύνθηκε στα οικογενειακά δικαστήρια, τους ανέθεσαν την κοινή επιμέλεια το 2016. Μέχρι τότε, οι γερμανικές αρχές -και ο πατέρας- πίστευαν ότι η μητέρα είχε εγκαταλείψει τη χώρα με την κόρη της.

Το 2015 τους ενημέρωσε επίσημα ότι είχε μετακομίσει στην Ιταλία. Οι εισαγγελείς πιστεύουν τώρα ότι στην πραγματικότητα, δεν έφυγε ποτέ και ζούσαν με τους παππούδες του κοριτσιού από τη μητέρα, οι οποίοι, όπως φαίνεται, τη βοήθησαν να κρύβει το παιδί.

Εκείνο που σοκάρει τους πάντες είναι πώς θα μπορούσε να παραμείνει κρυμμένο, προφανώς απαρατήρητο, ένα κοριτσάκι για τόσο πολύ καιρό σε μια μικρή πόλη 24.000 κατοίκων. Οι αρχές έλαβαν δύο πληροφορίες για το κορίτσι τα τελευταία χρόνια, αλλά λένε ότι όταν ερεύνησαν δεν εντόπισαν αδιάσειστα στοιχεία ότι ένα παιδί κρατούνταν στο ακίνητο.

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ένα ζευγάρι ανέφερε ότι είχε δει το κοριτσάκι, πυροδοτώντας μια έρευνα που διαπίστωσε ότι αυτή και η μητέρα της δεν είχαν ζήσει ποτέ στην Ιταλία και που οδήγησε στην ανακάλυψή τους στο σπίτι των παππούδων. Οι παππούδες και η γιαγιά και η μητέρα ερευνώνται ως ύποπτοι για παράνομη φυλάκιση και κακοποίηση. Οι εισαγγελείς λένε ότι η μητέρα μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι το παιδί, γνωστό μόνο ως «Μαρία», δεν έφερε σημάδια υποσιτισμού ή κακοποίησης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν τόσο ταλαιπωρημένη και υπανάπτυκτη που δεν μπορούσε να ανέβει τις σκάλες ή να περπατήσει σε ανώμαλο έδαφος.

Η μητέρα, που ονομάζεται Ρόουζμαρι και πιστεύεται ότι είναι 47 ετών, είπε στις τοπικές αρχές το 2015 ότι είχε μετακομίσει στη νότια ιταλική περιοχή της Καλαβρίας. Ο πατέρας του κοριτσιού ωστόσο είπε στις τοπικές υπηρεσίες παιδιών ότι είχε δει επανειλημμένα τη Μαρία και τη μητέρα της στο Aτεντορν τον Σεπτέμβριο του 2015.