ΚΟΣΜΟΣ

CNN: Η Ρωσία «οπλίζει» την πυρηνική τορπίλη Poseidon - Οι κίνδυνοι

CNN: Η Ρωσία «οπλίζει» την πυρηνική τορπίλη Poseidon - Οι κίνδυνοι
Naval photos by Oleg Kuleshov

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι το ρωσικό πολεμικό ναυτικό σχεδίαζε δοκιμή της πυρηνικής τορπίλης Poseidon από το υποβρύχιο Belgorod.

Οι ΗΠΑ παρατήρησαν σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού να προετοιμάζονται για μια πιθανή δοκιμή νέας πυρηνικής τορπίλης τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε στο CNN ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος με άμεση γνώση της κατάστασης. Μεταξύ των πλοίων που συμμετείχαν στις προετοιμασίες ήταν το πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα, συμπεριλαμβανομένης της τορπίλης Poseidon.

Την τελευταία εβδομάδα, τα σκάφη παρατηρήθηκαν να εγκαταλείπουν την περιοχή δοκιμών στην Αρκτική Θάλασσα και να επιστρέφουν στο λιμάνι χωρίς να πραγματοποιήσουν δοκιμή. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι Ρώσοι μπορεί να αντιμετώπισαν τεχνικές δυσκολίες.

«Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ευρύτερης εικόνας και της πρόσφατης στρατιωτικής πρακτικής της Ρωσίας, η αποστολή κακώς εκπαιδευμένων και ανεπαρκώς εξοπλισμένων στρατευμάτων στην Ουκρανία», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο CNN. «Η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία περνά δύσκολες στιγμές και μπορούμε επίσης να δούμε ότι οι δυτικές κυρώσεις σε στρατιωτικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να συνεχιστούν».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να δοκιμάσει ξανά την τορπίλη, αλλά σημειώνουν ότι τα νερά στην περιοχή δοκιμών θα αρχίσουν σύντομα να παγώνουν, περιορίζοντας το παράθυρο για επιχειρήσεις.

Μια δοκιμή της τορπίλης πιθανότατα θα πυροδότησε ακόμη περισσότερο τις εντάσεις με τις ΗΠΑ τη στιγμή που η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της παρακολουθούσαν προσεκτικά για τυχόν σημάδια που να δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν πιθανές δοκιμές της τορπίλης Poseidon.

Τι πρέπει να ξέρετε για το ρωσικό υποβρύχιο K-329 Belgorod

Το Κ-329 Belgorod αποτελεί ένα τροποποιημένο σχέδιο του πυρηνικού υποβρυχίου κλάσης Oscar II (σ.σ. η ονομασία ΝΑΤΟ). Η πρώτη καθέλκυση ήταν τον Ιούλιο του 1992 και ήταν οπλισμένο με πυραύλους Κρουζ Project 949Α. Στην πορεία αναδιαμορφώθηκε και εν τέλει ανακατασκευάστηκε τον Δεκέμβριο του 2012.

Πλέον, είναι το πρώτο υποβρύχιο πέμπτης γενιάς που διαθέτει η Ρωσία, όπως επίσημα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Το Κ-329 Belgorod μαζί με το Status-6 Oceanic Multipurpose System, ήταν ένα από τα τελευταία οπλικά συστήματα που παρουσίασε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του την 1η Μαρτίου 2018.

Από τον Ιούλιο του 2022 έχει παραδοθεί επίσημα στο πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας και είναι το πρώτο υποβρύχιο που θα χρησιμοποιήσει το Status-6 Oceanic Multipurpose System. Πρόκειται, επί της ουσίας, για τις πυρηνικές τορπίλες «Poseidon» που δίνουν τρομακτικές δυνατότητες στο υποβρύχιο…

Το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα τύπου Poseidon έχει εμβέλεια 10.000 χλμ., μπορεί να βουτήξει σε βάθος 1.000 μέτρων και έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί πυρηνικές κεφαλές για την καταστροφή παράκτιων υποδομών ως δεύτερη επιλογή πυρηνικού χτυπήματος.

Ιδιαίτερα επικίνδυνο κάνει το Poseidon η λειτουργία Stealth που διαθέτει. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί μια στρατηγική αθόρυβης λειτουργίας όπως άλλα υποβρύχια. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της λειτουργίας του Poseidon είναι η πολύ χαμηλή του ταχύτητα πριν φτάσει στον στόχο. Η λειτουργία υψηλής ταχύτητας του ενεργοποιείται όταν φτάσει σε μια μικρή εμβέλεια τερματισμού (2–3 χιλιόμετρα), όταν η πιθανότητα εντοπισμού του drone είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Θα μπορούσε να ταξιδεύει για εβδομάδες προς εχθρικές πόλεις - λιμάνια, φτάνοντας σε υψηλή ταχύτητα μόνο στο τελικό στάδιο.

Το Infographic του Newsbomb.gr για το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο