ΚΟΣΜΟΣ

Είμαστε πλέον... 8 δισεκατομμύρια - Η παγκόσμια κατανομή

Είμαστε πλέον... 8 δισεκατομμύρια - Η παγκόσμια κατανομή

Ο πληθυσμός του πλανήτης μας έφτασε αισίως τα 8 δισεκατομμύρια άτομα, ένα «σημαντικό ορόσημο στην ανθρώπινη ανάπτυξη» 

Η Τρίτη 15 Νοεμβρίου του 2022, θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα που ο πληθυσμός της Γης ξεπέρασε, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τα 8 δισεκατομμύρια.

Τα Ηνωμένα έθνη έκαναν λόγο για ένα «σημαντικό ορόσημο στην ανθρώπινη ανάπτυξη» αλλά και φιλική υπενθύμιση «της κοινής μας ευθύνης να φροντίζουμε τον πλανήτη μας».

Για τον ΟΗΕ «αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη» -- το 1950 στη Γη υπήρχαν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι-είναι αποτέλεσμα «μιας προοδευτικής αύξησης του προσδόκιμου ζωής χάρη στις προόδους που έχουν επιτευχθεί στους τομείς της δημόσιας υγείας, της διατροφής, της προσωπικής υγιεινής και της ιατρικής».

Αλλά η δημογραφική αύξηση εγείρει και μεγάλες προκλήσεις για τις πιο φτωχές χώρες, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού.

Την ώρα που η Γη μετρούσε λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους ως τη δεκαετία του 1800, χρειάστηκαν μόνο 12 χρόνια για να αυξηθεί ο πληθυσμός από τα 7 στα 8 δισεκατομμύρια.

Ένδειξη της δημογραφικής επιβράδυνσης, θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια για να φτάσει ο πληθυσμός τα 9 δισεκατομμύρια το 2037. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ο πληθυσμός θα φτάσει τα 10,4 δισεκατομμύρια τη δεκαετία του 2080, προτού σταθεροποιηθεί ως το τέλος του αιώνα.

Ινδία και Κίνα

Η δημογραφική έκρηξη προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στις χώρες όπου υπάρχει ήδη μεγάλη φτώχεια.

«Το συνεχώς αυξημένο επίπεδο γεννητικότητας, το οποίο προκαλεί τη γρήγορη δημογραφική ανάπτυξη, είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αιτία της αργής προόδου στην ανάπτυξη», αναφέρει ο ΟΗΕ.

Η Ινδία, μια χώρα με 1,4 δισεκ. κατοίκους η οποία θα γίνει η πιο πολυπληθής παγκοσμίως το 2023 ξεπερνώντας την Κίνα, τις επόμενες δεκαετίες θα γνωρίσει ραγδαία άνοδο του αστικού πληθυσμού της, την ώρα που οι μεγαλουπόλεις της είναι ήδη υπερπλήρεις και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικές υποδομές.

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες του Visual Capitalist την παγκόσμια κατανομή του πληθυσμού:

Στο Μουμπάι περίπου το 40% του πληθυσμού ζει σε παραγκουπόλεις, περιοχές με συνωστισμό όπου οι άνθρωποι ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα και τις περισσότερες φορές δεν έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ή εγκαταστάσεις υγιεινής.

Οι παγκόσμιοι δείκτες κρύβουν μια τεράστια δημογραφική ποικιλομορφία. Περισσότερη από τη μισή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ως το 2050 θα προέρχεται από 8 μόνο χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.

Στο τέλος του αιώνα οι τρεις πιο πολυπληθείς πόλεις παγκοσμίως θα βρίσκονται στην Αφρική: το Λάγος στη Νιγηρία, η Κινσάσα στη ΛΔ Κονγκό και η Νταρ Ες Σαλάμ στην Τανζανία.

Στη Μανίλα γεννήθηκε το μωρό νούμερο... 8.000.000.000

Το «συμβολικό 8ο δισεκατομμυριοστό μωρό» όπως έγινε γνωστό γεννήθηκε στις Φιλιππίνες και συγκεκριμένα στη Μανίλα.

Ονομάστηκε Venice Mabansag γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό στο νοσοκομείο Dr. Jose Fabella Memorial στη Μανίλα τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο επικεφαλής του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου, ο Δρ Romeo Bituin, είπε ότι το μωρό γεννήθηκε στις 1:29 π.μ.