ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Ο Πρωθυπουργός καταδικάζει το περιστατικό στην Πολωνία

Βέλγιο: Ο Πρωθυπουργός καταδικάζει το περιστατικό στην Πολωνία

Το Βέλγιο καταδικάζει έντονα το περιστατικό στην πολωνική επικράτεια, δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο

«Το Βέλγιο καταδικάζει έντονα το περιστατικό στην πολωνική επικράτεια και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια των θυμάτων και στον λαό της Πολωνίας», αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Προσθέτει ότι «Το Βέλγιο βρίσκεται δίπλα στην Πολωνία. Είμαστε όλοι μέρος της οικογένειας του ΝΑΤΟ που είναι περισσότερο από ποτέ ενωμένο και εξοπλισμένο για να μας προστατεύσει όλους».

Απομεινάρια πυραύλου που εξουδετέρωσαν οι Ουκρανοί έπεσαν στην Πολωνία

Συναγερμός σήμανε, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον πλανήτη από την είδηση ότι πύραυλοι χτύπησαν σε έδαφος της Πολωνίας, κοντά στην περιοχή των συνόρων με την Ουκρανία, την Τρίτη (15/11). Από την έκρηξη υπάρχουν αναφορές για νεκρούς και τραυματίες, ενώ για το θέμα πήραν θέση και οι Αμερικανοί μέσω ανακοίνωσης του Πενταγώνου. Προφανώς το ερώτημα όλων ήταν αν υπήρξε απευθείας επίθεση της Ρωσίας στην Πολωνία, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η Βαρσοβία θα μπορούσε να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ το οποίο αναφέρει ότι αν μια χώρα – σύμμαχος δεχθεί επίθεση, τότε αυτόματα είναι σαν να δέχονται επίθεση όλες οι χώρες – σύμμαχοι και μπορούν να απαντήσουν ανάλογα.

Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται ότι δεν ισχύει καθώς ο δημοσιογράφος που πρώτος έγραψε για το χτύπημα από τους πυραύλους, έδωσε διευκρινίσεις για το τι ήταν τελικά αυτό που προκάλεσε την καταστροφή στην περιοχή της Πολωνίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Μάριουζ Γκιερζέφσκι, του Radia ZET, πηγές από τις πολωνικές Αρχές αναφέρουν ότι πιθανότατα επρόκειτο για θραύσματα ρουκετών τις οποίες είχαν εξουδετερώσει οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο είχε ήδη σπεύσει να αρνηθεί οποιοδήποτε χτύπημα σε βάρος της Πολωνίας. Το ρώσικο υπουργείο Άμυνας στην πρώτη του αντίδραση μετά τα ρεπορτάζ για πυραύλους σε χωριό της Πολωνίας, χαρακτηρίζει τις αναφορές «προβοκάτσια».

«Οι αναφορές πολωνικών Μέσων και αξιωματούχων για «ρωσικούς» πυραύλους στην περιοχή Przewoduv είναι μια επί τούτου προβοκάτσια ώστε να κλιμακωθεί η κατάσταση. Καμία επίθεση δεν έγινε σε στόχο κοντά στα ουκρανο-πολωνικά σύνορα από ρωσικούς πυραύλους. Τα χαλάσματα που δημοσιεύουν τα πολωνικά Μέσα από το χωριό αυτό δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με ρωσικά όπλα».

Eπιπλέον, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για επίθεση της Μόσχας σε βάρος της Βαρσοβίας. «Εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ για το συμβάν.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mατέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε εκτάκτως Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ.

Δείτε σε χάρτη το σημείο που αναφέρθηκε ότι έπεσαν οι πύραυλοι:

Screenshot-2022-11-15-205746.jpg

Ένα από τα πρώτα βίντεο από το σημείο