ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία:Σχέδιο μέχρι και για capital controls λόγω ενεργειακής κρίσης

Γερμανία:Σχέδιο μέχρι και για capital controls λόγω ενεργειακής κρίσης

Σενάριο για επιβολή capital controls στη Γερμανία σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για διακοπές ρεύματος

Η ενεργειακή κρίση ωθεί το Βερολίνο στην εξέταση και προετοιμασία έκτακτων σχεδίων ενόψει του χειμώνα. Σύμφωνα με το Reuters δεν αποκλείεται οι Γερμανοί πολίτες να δουν ακόμα και capital controls σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη για διακοπές ρεύματος.

Κάτι τέτοιο για την ώρα δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς το κόστος της ενέργειας έχει εκτιναχθεί ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο ενός σαμποτάζ. Η ανησυχία έχει εξαπλωθεί και στον τραπεζικό τομέα, καθώς είναι πιθανό να υπάξει ζήτημα πρόσβασης σε μετρητά.

Ακόμα και αν το ενδεχόμενο του μπλακ-άουτ θεωρείται απίθανο από τις τράπεζες, σύμφωνα με την οργάνωση-ομπρέλα του χρηματοπιστωτικού τομέα Deutsche Kreditwirtschaft, αλλά όλα τα σενάρια εξετάζονται από τις αρχές.

Ωστόσο εάν το ακραίο σενάριο επιβεβαιωθεί τότε σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει το Reuters και επικαλείται δική του πηγή, μια από τις επιλογές θα μπορούσε να είναι είναι η επιβολή capital controls.

Η Bundesbank, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, με βάση τα σχέδια αναμένεται να συσσωρεύσει επιπλέον δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης και πιθανά όρια στις αναλήψεις.

Στις συζητήσεις σχεδιασμού συμμετέχουν η κεντρική τράπεζα, η ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς BaFin και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Διαβάστε ακόμη:

Eνέργεια: Άλμα στο αέριο - Υποχωρούν οι τιμές στο πετρέλαιο

Ανάλυση Politico: Πώς η Ευρώπη θα «βγει» από την ενεργειακή κρίση

Η ενεργειακή κρίση βάζει κουβέρτες και στην εστίαση