ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eνέργεια: Άλμα στο αέριο - Υποχωρούν οι τιμές στο πετρέλαιο

Eνέργεια: Άλμα στο αέριο - Υποχωρούν οι τιμές στο πετρέλαιο
Ενεργειακή κρίση
Getty

«Σκωτσέζικο ντουζ» οι τιμές στην ενέργεια. Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η κρίση απέχει πολύ από το τέλος της.

Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στις τιμές της ενέργειας, με το φυσικό αέριο να «εκτοξέυεται» και το πετρέλαιο να σημειώνει πτώση.

Χθες (14/11), το φυσικό αέριο έκανε ένα πραγματικό άλμα, ασυνήθιστο για το τελευταίο διάστημα. Υπερκάλυψε τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, που ήταν κοντά στο 15%, σημειώνοντας άνοδο 20% και έκλεισε στα 117,5 ευρώ η MWh. Αντιθέτως, η τιμή του πετρελαίου Brent έχει απώλειες 3,62% στα 92,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν λίγες ημέρες είχε αγγίξει και τα 100 δολάρια.

Επίσης, το ευρώ έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του αμερικανικού νομίσματος και βρίσκεται πλέον πάνω από το 1,03 δολάρια, ενώ σε συνδυασμό με την πτώση στο πετρέλαιο ήρθαν και μειώσεις στις τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ήπειρος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες από τα κανονικά επίπεδα αυτόν τον χειμώνα.

Οι αυξημένες προμήθειες LNG, η μειωμένη κατανάλωση από τις βιομηχανίες και οι χειμερινές αποθήκες που έχουν γεμίσει σε μεγάλα ποσοστά έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει τις ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα, παρόλο που οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου έχουν μειωθεί.

Πολλοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η κρίση απέχει πολύ από το τέλος της, καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου παραμένουν περιορισμένες και ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολος.

Προς νέα πτώση κατευθύνεται ο πληθωρισμός

Υπάρχουν προσδοκίες ότι για τον Νοέμβριο, ίσως υπάρξει νέα πτώση στον πληθωρισμό. Μία από τις παραμέτρους που μπορεί να παίξει ρόλο είναι το «καλάθι του νοικοκυριού» που ξεκίνησε από τις 2 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός παρουσίασε εντυπωσιακή αποκλιμάκωση από το 12% στο 9,1%.

Μία βασική ακόμη παράμετρος που ενισχύει την εκτίμηση ότι είναι εφικτό ο πληθωρισμός να παρουσιάσει νέα, έστω και μικρή πτώση, είναι ότι η βάση υπολογισμού είναι αρκετά υψηλότερη από τους αντίστοιχους προηγούμενους μήνες του 2021.

Πιο συγκεκριμένα πέρυσι τον Νοέμβριο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν στο 4,8%, ενώ για να γίνει αντιληπτό πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει στην βάση υπολογισμού, τον Ιούλιο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν στο 1,4%.

Διαβάστε ακόμα:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Λήγει η επιδότηση διυλιστηρίων - Ψηλά η βενζίνη

Στα 117 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

Ανάλυση Politico: Πώς η Ευρώπη θα «βγει» από την ενεργειακή κρίση