ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προτεραιότητα για τους Ρεπουμπλικανούς η έρευνα για τους Μπάιντεν

H οικογένεια Μπάιντεν
H οικογένεια Μπάιντεν
ΑΡ

Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής λένε ότι «ύψιστη προτεραιότητα» τους στο εξής είναι η έρευνα της οικογένειας Μπάιντεν

 

Μία ημέρα μετά την ανάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων , οι Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι θα διερευνήσουν την οικογένεια του προέδρου κατά προτεραιότητα. Οι βουλευτές είπαν ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν στο εξωτερικό.

Ο 52χρονος που δεν έχει καμία σχέση με τη διοίκηση, βρίσκεται ήδη υπό ομοσπονδιακή έρευνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει καμία κατηγορία. Ωστόσο, κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν ότι η έρευνά τους θα καθορίσει την έκταση της υποτιθέμενης ανάμειξης του Τζο Μπάιντεν στις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που ο πρεσβύτερος Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος.

Σε μια ενδιάμεση έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (17/11), υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος είχε πει ψέματα στον αμερικανικό λαό για την υποτιθέμενη συμμετοχή του στις επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειάς του. «Η συμμετοχή του προέδρου στον πλουτισμό της οικογένειάς του είναι, με μια λέξη, κατάχρηση ύψιστης τάξης», δήλωσε ο Τζέιμς Κόμερ, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής. «Θέλω να είμαι σαφής: αυτή είναι μια έρευνα για τον Τζο Μπάιντεν και εκεί θα επικεντρωθεί το επόμενο Κογκρέσο».

Ο Χάντερ Μπάιντεν κατηγορείται για εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της φοροδιαφυγής και της ηλεκτρονικής απάτης, αλλά δεν ανακοίνωσαν άμεσα σχέδια να τον καλέσουν να καταθέσει. Ο δικηγόρος του Κρίστοφερ Κλαρκ είπε στο BBC ότι ο πελάτης του δεν είχε κανένα σχόλιο για την ανακοίνωση των Ρεπουμπλικανών.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Οχάιο Τζιμ Τζόρνταν ο οποίος αναμένεται να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής έγραψε στο Twitter: «Οι επιχειρηματικές συμφωνίες της οικογένειας Μπάιντεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε από τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας τον Σεπτέμβριο του 2020 διαπίστωσε ότι ο Χάντερ Μπάιντεν είχε «εξαργυρώσει» τη θέση του πατέρα του, αλλά τα ευρήματα δεν εμπλέκουν τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο σε αδικοπραγία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλής με περιορισμένη πλειοψηφία. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα έρευνα είναι μία από τις πολλές που θα μπορούσαν να εγκαινιάσουν, όπως μεταξύ άλλων την απόσυρση των στρατευμάτων της κυβέρνησης Μπάιντεν από το Αφγανιστάν και τον χειρισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Η επίλεκτη επιτροπή που διερευνά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 από υποστηρικτές του Τραμπ στο Καπιτώλιο θα διαλυθεί όταν αναλάβει το νέο Κογκρέσο. Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν προτείνει τον Kέβιν Μακάρθι, τον σημερινό ηγέτη της μειοψηφίας, ως την επιλογή τους για πρόεδρο της Βουλής όταν συγκληθεί το νέο Κογκρέσο τον Ιανουάριο.

Εάν εκλεγεί, ο βουλευτής της Καλιφόρνια θα διαδεχόταν την επί χρόνια ηγέτη των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι, η οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι παραιτείται από την ηγετική της θέση. Οι Δημοκρατικοί διατηρούν εν τω μεταξύ την εξουσία στη Γερουσία.