ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία ετοιμάζουν το μαχητικό του μέλλοντος

Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία ετοιμάζουν το μαχητικό του μέλλοντος

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την περαιτέρω ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους του μέλλοντος (Future Combat Air System, FCAS), ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο.

Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, κλείστηκε συμφωνία για την επόμενη φάση της βιομηχανικής ανάπτυξης του συστήματος.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη συνέχιση του φιλόδοξου βιομηχανικού σχεδίου, που αναμένεται να κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, με τη Γαλλία να έχει τη γενική εποπτεία.

Πρόκειται για «μεγάλο βήμα και σημαντική ένδειξη της εξαίρετης συνεργασίας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας», έκρινε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, η Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Κατά την άποψη της κυρίας Λάμπρεχτ, η συμφωνία «ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ευρώπης και εξασφαλίζει την απόκτηση σημαντικής τεχνογνωσίας για τη δική μας και την ευρωπαϊκή βιομηχανία».

Το σχέδιο προκάλεσε πρόσφατα εντάσεις στον γαλλογερμανικό άξονα. Η Dassault και η Airbus, οι δύο βιομηχανίες που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του συστήματος, δεν έχουν μπορέσει να συμφωνήσουν για την κατανομή των καθηκόντων παρότι διαπραγματεύονται για πάνω από έναν χρόνο.

Η συμφωνία κλείστηκε μερικές ημέρες πριν από τη συνάντηση της γαλλίδας πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο την Πέμπτη.

Στη θεωρία τουλάχιστον, το FCAS θα είναι επιχειρησιακό το 2040. Θα αντικαταστήσει το Eurofighter. Πέρα από το αεροσκάφος, μέρος του θα είναι επίσης οπλισμένα και άοπλα UAVs.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.