ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Γεννήθηκαν δίδυμα από έμβρυα που καταψύχθηκαν πριν από 30 χρόνια

Tα δίδυμα αδερφάκια που γεννήθηκαν στο Τενεσί
Tα δίδυμα αδερφάκια που γεννήθηκαν στο Τενεσί
National Embryo Donation Center

Δίδυμα μωρά γεννήθηκαν στην πολιτεία του Τενεσί των ΗΠΑ από έμβρυα που είχαν καταψυχθεί πριν από περισσότερα από 30 χρόνια.

H Λύντια Αν και o Τίμοθι Ρόναλντ Ρίτζγουει γεννήθηκαν από τα μακροβιότερα κατεψυγμένα έμβρυα. Αποθηκεύτηκαν περίπου στους -128 C σε υγρό άζωτο στις 22 Απριλίου του 1992. Και στις 31 Οκτωβρίου, ένα ζευγάρι στις ΗΠΑ τα καλωσόρισε στη ζωή με χαρά και δέος.

Τα αδερφάκια σημείωσαν νέο ρεκόρ, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δωρεάς Εμβρύων (NEDC), μια ιδιωτική οργάνωση που λέει ότι έχει βοηθήσει στη γέννηση περισσότερων από 1.200 βρεφών από δωρεά εμβρύων. Η προηγούμενη γνωστή κάτοχος του ρεκόρ ηταν η Μόλι Γκίμπσον, η οποία γεννήθηκε το 2020 από έμβρυο που είχε καταψυχθεί για σχεδόν 27 χρόνια.

«Υπάρχει κάτι το μυστηριώδες σε αυτό», δήλωσε ο Φίλιπ Ρίτζγουεϊ καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του κρατούσαν τα νεογέννητα στην αγκαλιά τους στο σπίτι τους έξω από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. «Ήμουν 5 ετών όταν ο Θεός έδωσε ζωή στη Λύντια και τον Τίμοθι και από τότε τους διατηρεί στη ζωή. Κατά μία έννοια, είναι τα μεγαλύτερα παιδιά μας, παρόλο που είναι τα μικρότερα παιδιά μας» πρόσθεσε.

Τα έμβρυα που καταψύχθηκαν το 1992 δημιουργήθηκαν για ένα ανώνυμο παντρεμένο ζευγάρι με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο σύζυγος ήταν γύρω στα 50 και η δότρια ωαρίων 34 ετών. Τα έμβρυα φυλάσσονταν σε ένα εργαστήριο γονιμότητας μέχρι το 2007, όταν το ζευγάρι που τα δημιούργησε τα δώρισε στο Εθνικό Κέντρο Δωρεάς Εμβρύων στο Νόξβιλ του Τενεσί, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει άλλο ζευγάρι. Τα πέντε έμβρυα μεταφέρθηκαν σε ειδικά εξοπλισμένες δεξαμενές στο Νόξβιλ, δήλωσε ο Δρ Τζέις Γκόρντον, ο γιατρός του ζευγαριού.

Εταιρεία που συνεργάζεται με το NEDC απόψυξε τα έμβρυα στις 28 Φεβρουαρίου. Από τα πέντε που αποψυχθηκαν, τα δύο δεν ήταν βιώσιμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει περίπου 80% ποσοστό επιβίωσης κατά την απόψυξη κατεψυγμένων εμβρύων.