Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η μεταχείριση γυναικών από τους Ταλιμπάν

Οι ειδικοί του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι ο περιορισμός των γυναικών στα σπίτια τους "ισοδυναμεί με φυλάκιση" και προσθέτουν ότι αυτός είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας και προβλημάτων ψυχικής υγείας
Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η μεταχείριση γυναικών από τους Ταλιμπάν
Ap Photo
3'

Η μεταχείριση από τους Ταλιμπάν των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού τους από τα πάρκα και τα γυμναστήρια, όπως από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσαν χθες, Παρασκευή, ειδικοί του ΟΗΕ.

Στην αποτίμησή τους, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Μπένετ και 9 άλλοι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζουν ότι η μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν μπορεί να ισοδυναμεί με "δίωξη λόγω φύλου" βάσει του Καταστατικού της Ρώμης, το οποίο έχει συνυπογράψει το Αφγανιστάν.

Αντιδρώντας στην αποτίμηση αυτή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Αμπντούλ Κάχαρ Μπάλκι δήλωσε: "Η σημερινή συλλογική τιμωρία αθώων Αφγανών από το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ στο όνομα των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Οι ειδικοί του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι ο περιορισμός των γυναικών στα σπίτια τους "ισοδυναμεί με φυλάκιση" και προσθέτουν ότι αυτός είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι ειδικοί επικαλούνται την σύλληψη αυτόν τον μήνα της ακτιβίστριας Ζαρίφα Γιακόμπι και 4 ανδρών συναδέλφων της.

Αυτοί εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση, σημειώνουν.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία από κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τη Δύση τον Αύγουστο του 2021. Αυτοί δηλώνουν ότι σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών βάσει της δικής τους ερμηνείας του ισλαμικού νόμου.

Δυτικές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να αντιστρέψουν την πορεία τους όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και την πολιτική τους όσον αφορά τον αποκλεισμό των κοριτσιών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αν θέλουν να γίνει οποιοδήποτε βήμα προς μια επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησής τους.

Ξεχωριστά, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τις αρχές των Ταλιμπάν να σταματήσουν αμέσως τις δημόσιες μαστιγώσεις στο Αφγανιστάν.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι σημείωσε ότι η υπηρεσία της τεκμηρίωσε πολλά τέτοια περιστατικά δημόσιων μαστιγώσεων αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένου αυτού κατά το οποίο μια γυναίκα και ένας άνδρας μαστιγώθηκαν 39 φορές ο καθένας επειδή περνούσαν χρόνο μαζί μόνοι τους ενώ δεν ήταν παντρεμένοι. Ο Μπάλκι αντέδρασε λέγοντας ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θεωρεί την ανακοίνωση αυτή του ΟΗΕ και άλλες που έγιναν από δυτικούς αξιωματούχους "προσβολή προς το Ισλάμ και παραβίαση των διεθνών αρχών".

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τη μετάδοση των ειδήσεων του BBC σε τρεις γλώσσες

Αφγανιστάν: Διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση των Ταλιμπάν να κλείσουν τα σχολεία θηλέων

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κλείνουν τα γυμνάσια και τα λύκεια θηλέων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή