ΚΟΣΜΟΣ

Το ταξίδι του Μακρόν στην Ουάσιγκτον και ο «εμπορικός πόλεμος» ΗΠΑ-ΕΕ

Mακρόν και Μπάιντεν
Mακρόν και Μπάιντεν
Α.Ρ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φθάνει απόψε (29/11) στην Ουάσιγκτον, για μια κρατική επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες

Ο Μακρόν έχει μια λίστα επιθυμιών να εκφράσει στον Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Θέλει να μάθει εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να προσφέρει στους Ευρωπαίους φθηνότερο αέριο, καθώς και πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις «πράσινες» βιομηχανίες. Εάν ο Μπάιντεν δεν τα καταφέρει, ο διατλαντικός εμπορικός πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος προβλέπουν ορισμένοι και θα εγκαινιάσει έναν «πόλεμο» επιδοτήσεων Ευρώπης Αμερικής με δασμούς-αντίποινα.

Η επίσκεψη Μακρόν πραγματοποιείται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που πλήττονται από τον νόμο του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού (Ιnflation Reduction Act), ο οποίος χορηγεί δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για ηλεκτρικά οχήματα καιανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά μόνο εάν συναρμολογούνται κα κατασκευάζονται στην Αμερική. Οι κύριες διατάξεις του IRA θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν εξοργιστεί με την πρόταση των ΗΠΑ να επιδοτήσουν τη δική τους πράσινη τεχνολογία, κάτι που οι «27» κάνουν εδώ και χρόνια, χωρίς να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των αμερικανικών κατασκευαστών αυτοκινήτων όπως η Tesla.

Τι μπορεί να πετύχει ο Μακρόν;

Αν και η Γαλλία δεν έχει αυταπάτες ότι ο Μπάιντεν θα υποχωρήσει στο θέμα του πακέτου φοροελαφρύνσεων, το Παρίσι προσπαθεί να πείσει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να τελειοποιήσει το νόμο IRA, έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν παρόμοιες εξαιρέσεις όπως ο Καναδάς και το Μεξικό.

Ο Μακρόν θα γίνει δεκτός με επισημότητα, απολαμβάνοντας όλες τις τιμές μίας επίσημης κρατικής επίσκεψης που έκανε ο Μπάιντεν, με επιθεώρηση των στρατευμάτων και μουσική συνοδεία από τον βραβευμένο με Grammy μουσικό Τζον Μπατίστ.

O Μακρόν και η πρώτη κυρία της Γαλλίας θα φτάσουν στo κατάλυμά τους, το εμβληματικό Blair House, την κατοικία όπου φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι ηγέτες κρατών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Εκεί, ο επικεφαλής σεφ σχεδιάζουν να σερβίρουν δείπνο με βάση το παραδοσιακό αμερικανικό μενού της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια τελετή στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Άρλινγκτον και στη συνέχεια ένα ιδιωτικό δείπνο με το ζεύγος Μπάιντεν την Τετάρτη (30/11). Ο Γάλλος πρόεδρος θα γίνει δεκτός στη συνέχεια στον Λευκό Οίκο με κανονιοβολισμούς και επιθεώρηση των αγημάτων την Πέμπτη. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα έχουν διμερείς συναντήσεις και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και κρατικό δείπνο.

Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σήμερα (29/11) στο Βερολίνο για να καταγράψει την επείγουσα απάντηση της ΕΕ στον κίνδυνο αποβιομηχάνισης. Ο Μπρετόν θα ζητήσει ένα «ταμείο κυριαρχίας της ΕΕ» που θα επιτρέψει στο μπλοκ να αντιδράσει γρήγορα στις επιδοτήσεις των ΗΠΑ (και στις προσπάθειες της Κίνας να δελεάσει εταιρείες της ΕΕ).

Ο Μπρετόν θα υποστηρίξει ότι το ταμείο της ΕΕ θα πρέπει να έχει επαρκή «δύναμη πυρός» για να προσφέρει επιχορηγήσεις και δάνεια καθώς και προμήθειες και ίδια κεφάλαια. Θα πρέπει να επιτρέψει σε όλες τις χώρες της ΕΕ να έχουν πρόσβαση σε χρήματα με τις ίδιες συνθήκες της αγοράς για να αποφευχθεί ο περαιτέρω κατακερματισμός, θα πει ο Μπρετόν.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Politico: Η Ευρώπη κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «κερδίζουν» από τον πόλεμο