ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Φυλάκιση ενός έτους για όσους κάνουν σεξ πριν τον γάμο

Ινδονησία: Φυλάκιση ενός έτους για όσους κάνουν σεξ πριν τον γάμο
Shutterstock

Ινδονησία: Εάν ψηφιστεί τελικά, ο νόμος θα ισχύει όχι μόνο για τους πολίτες της Ινδονησίας αλλά και για τους αλλοδαπούς. 

Σχέδιο νόμου το οποίο απαγορεύει τις σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου και τις τιμωρεί με φυλάκιση έως και ενός έτους πρόκειται να ψηφίσει τον Δεκέμβριο το κοινοβούλιο της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με πολιτικό που συμμετέχει στο σχέδιο, ο κώδικας θα μπορούσε να ψηφιστεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Εάν ψηφιστεί τελικά, ο νόμος θα ισχύει όχι μόνο για τους πολίτες της Ινδονησίας αλλά και για τους αλλοδαπούς.

Ωστόσο η τιμωρία περί μοιχείας μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση που υποβληθεί σχετική καταγγελία στις Αρχές, ενώ για τα παντρεμένα ζευγάρια μόνο ο ίδιος ο σύζυγος ή η σύζυγος του δράστη μπορεί να απευθυνθεί στην αστυνομία.

Παράλληλα ο νόμος δίνει το ελεύθερο στους γονείς ατόμων άγαμων να καταγγείλουν τα ίδια τους τα παιδιά για σεξουαλική πράξη.

Με έξι μήνες φυλάκιση θα τιμωρείται και η συμβίωση πριν από τον γάμο, η οποία επίσης θα απαγορευτεί, ενώ σύμφωνα με το Reuters αρκετοί επιχειρηματικοί ομίλοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την ζημιά αυτή που μπορούν να προκαλέσουν οι νέοι κανόνες στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού.

Προηγούμενο σχέδιο του κώδικα επρόκειτο να τεθεί προς ψήφιση το 2019 ωστόσο οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν πάγωσαν την ψήφισή του.

Σε όλη τη χώρα πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στο σχέδιο νόμου με μεγάλες συγκρούσεις σε πολλές πόλεις, μα κυρίως στη Τζακάρτα.

Σε πολλές περιπτώσεις εναντίον διαδηλωτών η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων αλλά και κανονιών νερού με τους διαδηλωτές να πετάει πέτρες εναντίον των αστυνομικών.