ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ «καίει» Τζο Μπάιντεν - Πώς το Twitter στήριξε την εκλογή του

O Έλον Μασκ
O Έλον Μασκ
ΑΡ

Νέο επεισόδιο στο πολύκροτο «σίριαλ» του Twitter, επί των ημερών του Έλον Μασκ. Ο δισεκατομμυριούχος έδωσε στην δημοσιότητα το μηχανισμό λογοκρισίας προκειμένου να εξαφανιστεί το τεράστιο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον γιo του Αμερικανού προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν

Ο Έλον Μασκ πυροδοτεί διαμάχες σε ένα νέο μέτωπο, αποκαλύπτοντας αυτή τη φορά ευαίσθητες εσωτερικές συζητήσεις στο Twitter σχετικά με τα αρχεία προσωπικού υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν το φθινόπωρο του 2020.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, έδωσε στην δημοσιότητα όπως είχε υποσχεθεί ντοκουμέντα τα οποία περιλαμβάνουν μάλιστα και την εσωτερική αλληλογραφία στελεχών της εταιρείας, προκειμένου να αποσιωπηθεί το τεράστιο σκάνδαλο με το περιβόητο λάπτοπ του υιού του πλανητάρχη Τζο Μπάιντεν.

Η τελευταία κίνηση του μεγιστάνα πιθανότατα θα τον«φέρει» ακόμη πιο κοντά στους συντηρητικούς και θα βυθίσει την πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βαθύτερα στην πολιτική διαμάχη. Το βράδυ της Παρασκευής (2/12), ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter προώθησε μια διαρροή εγγράφων στον προσωπικό του λογαριασμό, σε ένα ακόμη δείγμα ότι συνεχίζει να κατευθύνει την πλατφόρμα σε μια κατεύθυνση πιο ευνοϊκή για τους συντηρητικούς.

Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, ο Μασκ προέτρεψε τους οπαδούς του να ψηφίσουν Ρεπουμπλικανούς. Τον περασμένο μήνα, επανέφερε τον λογαριασμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter μετά από μια άτυπη διαδικτυακή δημοσκόπηση.

Οι εσωτερικές συζητήσεις της εταιρείας πριν αναλάβει τα ηνία της ο ίδιος ο Μασκ, προσφέρουν μια εικόνα για τη διαφωνία και τη σύγχυση που επικρατούσε στο Twitter καθώς προσπαθούσε να απαντήσει στην αναφορά της εφημερίδας New York Post για τα αρχεία του Χάντερ Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες της τελευταίας προεδρικής εκστρατείας.

Όπως αποκαλύπτεται απο τα αρχεία τυ Μασκ, τα οποία το POLITICO δεν έχει επαληθεύσει όπως σημειώνει ανεξάρτητα, μια μικρή ομάδα ανώτατων στελεχών αποφάσισε να χαρακτηρίσει την ιστορία της Post ως «χακαρισμένο υλικό» χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής Jack Dorsey. Για να γίνει αυτό, επιστρατεύθηκαν φήμες περί ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές, που φωτογραφιζόταν ως πηγές της συγκεκριμένης αποκαλύψεις, ενώ γινόταν και λόγος για «Ρώσους χάκερ»

Ο Μασκ ανέβασε στο Twitter έναν σύνδεσμο προς τον λογαριασμό του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Matt Taibbi μακροχρόνιο επικριτή της διαδικτυακής λογοκρισίας και των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, λίγο μετά τις 6 μ.μ., ο οποίος έριξε φως στη σκοτεινή απόφαση λογοκρισίας του Twitter δημοσιεύοντας στοιχεία που φαίνονται να είναι από email μεταξύ υπαλλήλων του Twitter.

Η απόφαση να λογοκριθεί η ιστορία της The Post ελήφθη «στα υψηλότερα επίπεδα της εταιρείας», σύμφωνα με τον Taibbi, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του τότε Διευθύνοντος συμβούλου, Τζακ Ντόρσεϊ. Σύμφωνα με τον Taibbi, η πρώην επικεφαλής νομικής, πολιτικής και εμπιστοσύνης του Twitter, Vijaya Gadde, έπαιξε «κομβικό ρόλο» στην απόφαση λογοκρισίας.

Ο Μασκ προανήγγειλε το συμβάν ώρες πριν αρχίσει να διαχέεται στα tweets του Taibbi, υποσχόμενος, «Αυτό θα είναι φοβερό»,λέγοντας ότι συμμετείχε προσωπικά στην προετοιμασία του. «Ελέγχουμε διπλά ορισμένα στοιχεία, οπότε πιθανότατα το live tweet θα ξεκινήσει σε περίπου 40 λεπτά», έγραψε ο Mασκ καθώς οι χρήστες περίμεναν τις υποσχεθείσες αποκαλύψεις. Η πιο πρόσφατη αμφιλεγόμενη κίνηση του έγινε πριν από την τελευταία του κίνηση να μπλοκάρει τον λογαριασμό του Κάνιε Γουεστ, αφού ο ράπερ έγραψε στο Twitter: «Μου αρέσει ο Χίτλερ».

Την περασμένη εβδομάδα, ο μεγιστάνας άφησε να εννοηθεί ότι θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο του Twitter στην καταστολή των αναφορών της New York Post, γράφοντας στο Twitter: «Αυτό είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού».

Τα αρχεία απο τον υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν που διέρρευσαν - τα οποία έριξαν φως στη χαοτική προσωπική του ζωή και τις εμπορικές συναλλαγές του στο εξωτερικό - καθώς και ο χειρισμός της διαρροής από το Twitter αποτελούν θέματα συνεχιζόμενης διαμάχης τα τελευταία δύο χρόνια. Το Twitter αρχικά απέκλεισε συνδέσμους προς την αναφορά της New York Post, φτάνοντας στο σημείο να εμποδίζει τους χρήστες να τις μοιράζονται σε προσωπικά μηνύματα, επικαλούμενο αρχικά την πολιτική του για «χακαρισμένο και κλεμμένο υλικό»

Όταν η Post αρνήθηκε να διαγράψει ένα tweet σχετικά με την ιστορία, το Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό της εφημερίδας για περισσότερες από δύο εβδομάδες, πριν αναιρέσει την αναστολή στις 30 Οκτωβρίου του 2020, πολύ καιρό αφότου είχε άρει άλλους περιορισμούς στην ιστορία. Στη συνέχεια, ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, δήλωσε ότι λυπάται για την απόφαση της πλατφόρμας να λογοκρίνει την ιστορία.

Σε μια συζήτηση μετά την αρχική δημοσίευση της Post, ο τότε υποψήφιος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την αναφορά «ρωσικό εργοστάσιο», επικαλούμενος μια επιστολή πρώην αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών που έλεγαν ότι η αποκάλυψη «έχει όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά μιας ρωσικής επιχείρησης πληροφοριών».

Ο τότε διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του Τραμπ, Τζον Ράτκλιφ, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι ιστορίες ήταν αποτέλεσμα ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης. Σε συνέντευξή του στο ABC News μετά την εκστρατεία, ο Χάντερ Μπάιντεν είπε ότι δεν ήξερε αν ο εξοπλισμός ήταν δικός του, αλλά ότι «σίγουρα» θα μπορούσε να ήταν.

Έκτοτε δημοσιογράφοι που βασίζονται τόσο σε παραδοσιακές τεχνικές αναφοράς όσο και σε τεχνικές αναλύσεις επαλήθευσαν μεγάλα τμήματα της κρυφής μνήμης, αν και είναι πιθανό να έχει εισαχθεί σε αυτήν πλαστό ή μορφοποιημένο υλικό. Ένα βιβλίο του 2021 από έναν δημοσιογράφο του POLITICO κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρυφή μνήμη των αρχείων ήταν «τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό αυθεντική».

Τον Μάρτιο, οι New York Times ανέφεραν ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την κρυφή μνήμη που σχετίζονται με τις ξένες επιχειρηματικές συναλλαγές του Χάντερ Μπάιντεν είχαν επαληθευτεί. Αργότερα τον ίδιο μήνα, η Washington Post ανέφερε ότι δύο εμπειρογνώμονες ασφάλειας υπολογιστών που ανέλαβαν να εξετάσουν τα αρχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 22.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχονταν στην κρυφή μνήμη ήταν αυθεντικά.

Το Twitter έλαβε εξαιρετικά μέτρα για να καταστείλει την ιστορία, αφαιρώντας συνδέσμους και δημοσιεύοντας προειδοποιήσεις ότι μπορεί να είναι «μη ασφαλής». Μπλόκαρε ακόμη και τη μετάδοσή του μέσω άμεσου μηνύματος, ένα εργαλείο που μέχρι τώρα προοριζόταν για ακραίες περιπτώσεις, π.χ. παιδική πορνογραφία.

Ο Χάντερ Μπάιντεν διερευνάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει επικεντρωθεί στις φορολογικές του υποθέσεις. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έκανε το οποιοδήποτε αδίκημα. Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι δημοσίευσαν φόρο τιμής στον Μασκ τον Οκτώβριο, σχεδιάζουν να ερευνήσουν τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Χάντερ Μπάιντεν όταν αναλάβουν και επισήμως τα ηνία τον επόμενο μήνα.