ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Εξαντλημένος» ο κυβερνητικός στρατός

Συρία: «Εξαντλημένος» ο κυβερνητικός στρατός

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι βιαιότητες στη Συρία, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 19, εκ των οποίων οι 12 άμαχοι, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο συριακός στρατός «έχει εξαντληθεί καθώς έχει υποστεί πολλές απώλειες τις τελευταίες ημέρες, λόγω της αναζωπύρωσης των μαχών, είτε στην Ραστάν είτε αλλού», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το συριακό καθεστώς δεν δίνει όλους τους αριθμούς (στη δημοσιότητα) γιατί δεν θέλει να αποθαρρύνει τους στρατιώτες του».

Οι μάχες μαίνονταν σε όλη τη χώρα, την ώρα που ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεχόταν στη Δαμασκό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είπε στον μεσολαβητή ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εντείνει τη δραστηριότητά τους, δολοφονώντας και κάνοντας απαγωγές σε όλη τη χώρα», όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

«Τα κράτη εκείνα που χρηματοδοτούν, εξοπλίζουν και υποθάλπουν τους τρομοκράτες πρέπει να συμμορφωθούν, με όσα προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο του Ανάν που δημοσιοποιήθηκε πριν έξι εβδομάδες», τόνισε ο πρόεδρος της Συρίας, χωρίς να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

«Η επιτυχία του προγράμματός σας συναρτάται από τη λήξη της τρομοκρατία», δήλωσε επίσης ο Σύρος πρόεδρος στον μεσολαβητή του ΟΗΕ, σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, «την εξουδετέρωση όσων την υποστηρίζουν και, ακόμα, την παύση του λαθρεμπορίου των όπλων».