ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Η Ρωσία εξετάζει να ορίσει δικό της πλαφόν στο πετρέλαιο

Bloomberg: Η Ρωσία εξετάζει να ορίσει δικό της πλαφόν στο πετρέλαιο
Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
Associated Press

Η Μόσχα σκέφτεται είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή για τα βαρέλια ρωσικού πετρελαίου είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις σε διεθνή σημεία αναφοράς στις οποίες θα μπορεί να πωλείται.

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει μια κατώτατη τιμή για τις διεθνείς πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν που επέβαλε η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Blooomberg.

Η Μόσχα σκέφτεται είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή για τα βαρέλια ρωσικού πετρελαίου είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις σε διεθνή σημεία αναφοράς στις οποίες θα μπορεί να πωλείται, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του σχεδίου.

Το πλαφόν της G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης τέθηκε σε ισχύ σήμερα, καθώς η Δύση προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία, όμως η Ρωσία έχει πει ότι δεν θα συμμορφωθεί με το μέτρο, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.

Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις σχετικά με το ποια θα είναι η κατώτατη τιμή που θα ορίσει η Ρωσία, ωστόσο, εάν υλοποιηθεί, οι έμποροι θα επικεντρωθούν στο αν είναι πάνω από το επίπεδο του πλαφόν ή κάτω. Τα ελληνικά πετρελαιοφόρα θα ήταν επίσης εκτός ορίων για αγορές φορτίου άνω του ανώτατου ορίου.

Διακυβεύεται η παγκόσμια προσφορά αργού και μια βασική πηγή εσόδων για τη Μόσχα. Η Ρωσία στοχεύει να προσφέρει έναν διαφανή μηχανισμό τιμολόγησης στους αγοραστές του αργού της, τηρώντας μια προσέγγιση βασισμένη στην αγορά για να εξουδετερώσει το ανώτατο όριο, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι συζητήσεις δεν είναι ακόμη δημόσιες. Το Κρεμλίνο δεν θέλει να ανταγωνίζεται τα ουδέτερα κράτη που αγοράζουν το αργό του πετρέλαιο ασκώντας οποιαδήποτε πίεση σε αυτά μέσω μη εμπορικών βημάτων.

Μέγιστη Έκπτωση

Μια επιλογή προβλέπει τον καθορισμό μιας μέγιστης έκπτωσης στο ρωσικό πετρέλαιο στα παγκόσμια σημεία αναφοράς, την οποία δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν οι παραγωγοί αργού της χώρας όταν προσφέρουν τα βαρέλιά τους σε πελάτες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η έκπτωση θα αναθεωρείται τακτικά με βάση την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η άλλη επιλογή θα ήταν να καθοριστεί μια σταθερή τιμή, η οποία επίσης θα αναθεωρείται σε τακτική βάση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει βιασύνη για απάντηση της Ρωσίας στο θέμα του πλαφόν. Παρόμοια απάντησε και το υπουργείο Ενέργειας λέγοντας ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εργάζεται για την απάντησή της στο πλαφόν της Δύσης.

Το Κρεμλίνο προετοιμάζει ένα προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύσει στις ρωσικές εταιρείες και σε οποιονδήποτε έμπορο αγοράζουν πετρέλαιο της χώρας να το πουλήσουν σε οποιονδήποτε συμμετέχει στο δυτικό πλαφόν, ανέφερε πηγή.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το έθνος δεν θα συμμορφωθεί με το ανώτατο όριο, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης παγκοσμίως.

Η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες αργού σε οποιονδήποτε πελάτη τηρεί το ανώτατο όριο τιμών και είναι έτοιμη να μειώσει προσωρινά την παραγωγή πετρελαίου της, εάν χρειαστεί, επανέλαβε ο Novak νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ρωσία νομιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα για να μετριάσει τις κυρώσεις

Κρεμλίνο: Το πλαφόν θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές

Πώς θα επηρεάσει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο τις τιμές ενέργειας