ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ανησυχία ΟΗΕ για νέο προσφυγικό κύμα

Ουκρανία: Ανησυχία ΟΗΕ για νέο προσφυγικό κύμα
Intime News

Ουκρανία: Μετά τις νέες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές ο ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία για νέες ανθρωπιστικές ανάγκες με μετακινήσεις κατοίκων 

Για ένα «νέο επίπεδο ανθρωπιστικών αναγκών» για τον πληθυσμό της Ουκρανίας προειδοποίησε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της χώρας, ενώ εξέφρασε τον φόβο για νέες μετακινήσεις κατοίκων που στερούνται θέρμανση μέσα στον χειμώνα.

«Από τον Οκτώβριο, το μπαράζ επιθέσεων κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας δημιούργησαν ένα νέο επίπεδο αναγκών που επηρεάζει όλη τη χώρα και επιβαρύνει τις ανάγκες που προκαλούνται από τον πόλεμο», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το μέγεθος των καταστροφών σε υποδομές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης απαιτεί την ενισχυμένη υποστήριξη προς την ουκρανική κυβέρνηση, πέρα από αυτήν που οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογραμμίζοντας ότι "εκατομμύρια άνθρωποι" στερούνται θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να υποχωρήσει στους -20°C.

«Στην Ουκρανία σήμερα απειλείται η δυνατότητα των αμάχων να επιβιώσουν».

Ήδη 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο, με 6,5 εκατομμύρια στο εσωτερικό της χώρας και 7,8 εκατομμύρια πρόσφυγες σε ευρωπαϊκές χώρες, με τον Μάρτιν Γκρίφιθς να προειδοποιεί πως ο κίνδυνος νέων μετακινήσεων είναι ορατός.

Η Ρωσία «χρησιμοποιεί πλέον τον χειμώνα ως ένα πολεμικό όπλο», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ.

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση ενός χρηματικού ποσού ρεκόρ για το 2023 ενόψει των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι μια έκκληση για τη συγκέντρωση ενός χρηματικού ποσού ρεκόρ και θα είναι δύσκολο να το συγκεντρώσουμε», σχολίασε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικαλούμενος έναν «κόσμο που έχει τρελαθεί», με «έναν άνθρωπο στους 23» να χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας στον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί με 6 νεκρούς στο Ντονέτσκ

Ουκρανία: Κι άλλα «ματωμένα πακέτα» εστάλησαν σε ουκρανικές πρεσβείες

Ουκρανία: Η Μόσχα φοβάται πυρηνική καταστροφή -Στο Ντονμπάς ο Ζελένσκι