ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Δεν τρελαθήκαμε, γνωρίζουμε τι είναι τα πυρηνικά

Βλαντιμίρ Πούτιν: Δεν τρελαθήκαμε, γνωρίζουμε τι είναι τα πυρηνικά
Ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε για τις πιθανότητες πυρηνικού πολέμου, αλλά και για την κατανόηση των συνεπειών μιας τέτοιας εξέλιξης από την πλευρά της Μόσχας.
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η Ρωσία θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με όλα τα διαθέσιμα μέσα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αντιλαμβάνεται τους κινδύνους των πυρηνικών όπλων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προεδρεύει στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία μεταδιδόταν από την τηλεόραση, μέσω βιντεοσύνδεσης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο στρατός του θα μπορούσε να πολεμά στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά «δεν έχει νόημα» να κινητοποιήσει επιπλέον στρατιώτες σε αυτό το σημείο.

«Όσον αφορά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, φυσικά, αυτή μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία», είπε ο Πούτιν, χρησιμοποιώντας τον όρο που προτιμά για να αναφερθεί στη ρωσική εισβολή, που τώρα στον 10ο μήνα της.

Επιπλέον, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία «θα αμυνθεί με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία θεωρείται στη Δύση ως «μια χώρα δεύτερης κατηγορίας που δεν έχει δικαίωμα να υπάρχει καθόλου».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου αυξάνεται - η τελευταία σε μια σειρά τέτοιων προειδοποιήσεων από τη Μόσχα - αλλά ότι η Ρωσία δεν θα απειλούσε απερίσκεπτα να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα.

«Δεν τρελαθήκαμε, συνειδητοποιούμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα», είπε ο Πούτιν. «Έχουμε αυτά τα μέσα σε πιο προηγμένη και σύγχρονη μορφή από οποιαδήποτε άλλη πυρηνική χώρα, αυτό είναι προφανές γεγονός. Αλλά δεν πρόκειται να τρέξουμε σε όλο τον κόσμο κραδαίνοντας αυτό το όπλο σαν ξυράφι».

Με πληροφορίες από Reuters