ΚΟΣΜΟΣ

Εύα Καϊλή: Κρατείται στη φυλακή Saint-Gilles στις Βρυξέλλες

Εύα Καϊλή: Κρατείται στη φυλακή Saint-Gilles στις Βρυξέλλες
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι η φυλακή στην οποία κρατείται η Εύα Καϊλή μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Wikipedia

Εύα Καϊλη: Ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετκά με το πού κρατείται η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στις Βρυξέλλες. Αναζητά νομική εκπροσώπηση στο Βέλγιο η 44χρονη πολιτικός.

Την τρίτη νύχτα ως κρατούμενη των Αρχών του Βελγίου θα περάσει η Εύα Καϊλή, μετά την απαγγελία των κατηγοριών από τη δικαιοσύνη της χώρας. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, οι Αρχές του Βελγίου δεν δίνουν πληροφορίες για το πού κρατείται η κ. Καϊλή, πλην όμως, στο αντίστοιχο δελτίο του Mega αναφέρθηκε ότι κρατείται σε φυλακή των Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως η κ. Καϊλή κρατείται στη φυλακή Saint Gilles στις Βρυξέλλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Έχουν τον ρόλο του κέντρου κράτησης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες και αναμένεται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Σε αυτή τη φυλακή, μάλιστα, είχε οδηγηθεί ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, μέχρι την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Η φυλακή Saint Gilles

Χτισμένη σύμφωνα με το μοντέλο Ducpétiaux, η φυλακή Saint-Gilles τέθηκε σε λειτουργία το 1884 για να αντικαταστήσει τη φυλακή Petits-Carmes στο κέντρο των Βρυξελλών. Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του συνωστισμού που προέκυψε σε αυτή τη φυλακή, άνοιξε η φυλακή του Δάσους το 1910. Κατά τον Μεσοπόλεμο, εκεί έμεναν μόνο κατάδικοι. Πέρασαν τη μέρα τους σε κοινοτικό τρόπο και εργάστηκαν σε βιομηχανικά εργαστήρια.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η φυλακή ήταν στα χέρια των Γερμανών κατακτητών. Μεταξύ 1945 και 1950, ο ημερήσιος πληθυσμός της φυλακής ανήλθε σε 2.100 άτομα λόγω μαζικών καταδίκων συνεργατών.

Αυτή η φυλακή σε σχήμα αστεριού είναι ένα κέντρο κράτησης. Παρ' όλα αυτά μένουν και οι κατάδικοι. Μία από τις πτέρυγες φιλοξενεί κρατούμενους που συμμετέχουν στο έργο «Primaries». Με αυτό το έργο, η φυλακή επιθυμεί να επιτρέψει στους κρατούμενους να περάσουν την περίοδο κράτησής τους με τον πιο εποικοδομητικό δυνατό τρόπο και έτσι να περιορίσουν τις ζημιές που συνδέονται με την κράτηση. Οι κρατούμενοι μαθαίνουν να εργάζονται με γνώμονα το μέλλον και εξοικειώνονται με την ανάληψη ευθυνών. Εκτός από τις παραδοσιακές δραστηριότητες (αθλητισμός, διδασκαλία, κοινές δραστηριότητες κ.λπ.), οι κρατούμενοι μπορούν κάθε δύο μέρες να περνούν το βράδυ μαζί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Μερικές φορές έχουν επίσης μια επιπλέον βόλτα. Οι κρατούμενοι που εργάζονται στα εργαστήρια μένουν σε άλλη πτέρυγα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, Οι πόρτες των κελιών τους είναι ανοιχτές και μπορούν επίσης να γευματίσουν μαζί. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι και κατάδικοι κρατούνται στις υπόλοιπες πτέρυγες.

Επιπλέον, η φυλακή διαθέτει ένα ιατροχειρουργικό κέντρο που δέχεται κρατούμενους που χρειάζονται θεραπεία από άλλες φυλακές του Βασιλείου.

Η φυλακή έχει χωρητικότητα 502 κρατουμένων. Το ιατροχειρουργικό κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει 26 κρατούμενους.

Η φυλακή περιβάλλεται από έναν εξωτερικό τοίχο με ύψος 6 μέτρα και μήκος 960 μέτρα. Η μνημειακή πρόσοψη της φυλακής, με τους δύο πύργους και την οξυκόρυφη είσοδο, έχει χαρακτήρα μεσαιωνικού οχυρού. Η φυλακή αποτελείται από έξι φτερά, τοποθετημένα σε ένα αστέρι γύρω από το κέντρο.

gevangenis_saintgilles_0.jpg
Η φυλακή στην οποία φέρεται να κρατείται η Εύα Καϊλήjustice.belgium.be

Αναζητά νομική εκπροσώπηση στο Βέλγιο η Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η κ. Καϊλή δεν έχει επικοινωνία με τους υπόλοιπους συλληφθέντες για το σκάνδαλο διαφθοράς. Ούτε καν με τον σύντροφό της, ο οποίος επίσης κρατείται. Είναι προφανές πως η ίδια είναι σε πολύ δεινή θέση, καθώς αιφνιδιάστηκε απόλυτα από τις Αρχές του Βελγίου οι οποίες υπό άκρα μυστικότητα προχώρησαν στην επιχείρηση των συλλήψεων. Πλέον, η κ. Καϊλή θα πρέπει να αναζητήσει εκπροσώπηση από Βέλγο δικηγόρο καθώς θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας.

Ενδεχομένως, όπως αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ, η κ. Καϊλή να ζητήσει έναν κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τη δίκη καθώς δεν υπάρχει οριστική απόφαση του εισαγγελέα για προφυλάκιση. Με δεδομένο ότι η κ. Καϊλή και ο σύντροφός της έχουν μια κόρη 4 ετών, η οποία στερείται για την ώρα τους γονείς της, δεν αποκλείεται αυτό να παίξει κάποιο ρόλο στην απόφαση για προφυλάκιση ή όχι. Ο πατέρας της κ. Καϊλή, πάντως, αφέθηκε ελεύθερος αλλά υπό όρους. Θυμίζουμε πως και ο ίδιος είχε συλληφθεί έξω από ξενοδοχείο των Βρυξελλών με σακούλες που περιείχαν χρήματα.

Με 160.000 ευρώ στα χέρια συνελήφθη η Εύα Καϊλή

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η Εύα Καϊλή δεν μπορούσε να κάνει χρήση της ασυλίας της καθώς συνελήφθη με σακούλες γεμάτες χρήματα, στα χέρια της, μέσα στο σπίτι της. Νομικά ο όρος ονομάζεται «flagrante delicto», δηλαδή «αυτόφωρο έγκλημα» και με βάση τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίο η ασυλία δεν ισχύει για τέτοιο αδίκημα.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν ενισχυθεί οι υποψίες για την ύπαρξη ενός εξωχώριου λογαριασμού της κ. Καϊλή, ο οποίος έχει υπόλοιπο το οποίο ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ.

Νεότερες πληροφορίες, αναφέρουν πως το ποσό που βρέθηκε στα χέρια της κ. Καϊλή έφτανε στις 160.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, οι έρευνες των Αρχών του Βελγίου αναμένεται να συνεχιστούν και να επεκταθούν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον της κ. Καϊλή.

Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα θα κληθεί να καταθέσει και η αδερφή της, Μανταλένα Καϊλή, η οποία είναι σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας. Δεν αποκλείεται, επίσης, να κληθούν κι άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον της 44χρονης πολιτικού, καθώς αυτό αποτελεί πάγια τακτικήτων αρχών του Βελγίου.

Σχετικές ειδήσεις