ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα του Καρόλου - Η φωτογραφία έκπληξη

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα του Καρόλου - Η φωτογραφία έκπληξη
Η κάρτα του νέου Βασιλιά της Βρετανίας.
(Jonathan Brady/Pool Photo via AP)

Εντύπωση προκαλεί η επιλογή της φωτογραφίας του βασιλιά Καρόλου για την φωτογραφία της Κάρτας - Είχε τραβηχτεί πέντε ημέρες πριν τον θάνατο της μητέρας του

Ο βασιλιάς Κάρολος κυκλοφόρησε την πρώτη του χριστουγεννιάτικη κάρτα ως μονάρχης, επιλέγοντας μια φωτογραφία που τραβήχτηκε με τον ίδιο και τη σύζυγο του σε μια συγκέντρωση στα Χάιλαντ λίγες μέρες πριν πεθάνει η Βασίλισσα.

Η φωτογραφία δείχνει τον 74χρονο Κάρολο και την 75χρονη Καμίλα να χαμογελούν στο Braemar Royal Highland Gathering στις 3 Σεπτεμβρίου, πέντε ημέρες πριν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ στις 8 Σεπτεμβρίου.

Εν τα μεταξύ λίγες ημέρες πριν τα πρώτα νομίσματα με το πορτρέτο του Καρόλου Γ', μπήκαν σε κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα νέα νομίσματα αξίας 50 πενών (σχεδόν 58 λεπτά του ευρώ) κάνουν την εμφάνισή τους στα ταχυδρομικά γραφεία της χώρας, «τα οποία θα παραλάβουν 4,9 εκατομμύρια απ' αυτά», διευκρίνισε το Βασιλικό Νομισματοκοπείο.

Τα αποκαλυπτήρια του επίσημου πορτρέτου που εικονίζεται στα νομίσματα αυτά, έργο του γλύπτη Μάρτιν Τζένινγκς, είχαν γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Φιλοτεχνήθηκε από μια φωτογραφία και εγκρίθηκε από το βασιλιά.

Όπως το θέλει η παράδοση, το πρόσωπο του νέου βασιλιά είναι στραμμένο προς την αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή του μονάρχη που είχε προηγηθεί. Ο Κάρολος κοιτάζει συνεπώς προς τα αριστερά, ενώ η εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ Β' ήταν στραμμένη προς τα δεξιά.

Στην πίσω όψη των νομισμάτων υπάρχει ένα μοτίβο σε ανάμνηση της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β' το 1953, το οποίο απεικονίζει τον βασιλικό θυρεό και τα εμβλήματα των τεσσάρων εθνών που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Το μοτίβο αυτό υπήρχε ήδη στα νομίσματα που είχαν κοπεί την εποχή εκείνη. Η στέψη του Καρόλου Γ' θα λάβει χώρα στις 6 Μαΐου.

Συνολικά θα τεθούν αρχικά σε κυκλοφορία 9,6 εκατομμύρια νέα νομίσματα. Περίπου 27 δισεκ. νομίσματα είναι αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία φέρουν το πορτρέτο της εκλιπούσης Ελισάβετ Β': θα παραμείνουν σε ισχύ και δεν θα αντικαθίστανται παρά μόνο όταν έχουν ζημιές ή φθορές.

Τα πρώτα χαρτονομίσματα με την εικόνα του νέου βασιλιά θα τεθούν σε κυκλοφορία στα μέσα του 2024 και θα αντικαθιστούν κι αυτά σταδιακά εκείνα που φέρουν το πορτρέτο της Ελισάβετ Β', όταν αυτά τα τελευταία θα φθείρονται.