ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κάτω η τυραννία - Ενωμένη η αντιπολίτευση κατά Ερντογάν

Τουρκία: Κάτω η τυραννία - Ενωμένη η αντιπολίτευση κατά Ερντογάν
Twitter

Τουρκία: Ενωμένη η αντιπολίτευση κατά του Ερντογάν διαμαρτύρεται για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Εκρέμ Ιμάμογλου

Λαοθάλασσα συγκεντρώθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη παρουσία σύσσωμων των ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης προκειμένου να εκφράσουν την αμέριστη στήριξή τους στον δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Το πλήθος υπό τους ήχους πατριωτικής μουσικής, κρατούσε τουρκικές σημαίες μπροστά από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο κρέμασαν ένα μεγάλο πανό με την εικόνα του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη... Θα έρθει η μέρα που το AKP θα κληθεί να λογοδοτήσει», φώναζε το πλήθος κατά την έναρξη της συγκέντρωσης, αναφερόμενο στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ.

«Η κυβέρνηση φοβάται και γι' αυτό βγήκε μια τέτοια ετυμηγορία. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το έθνος», είπε η Φιλίζ Κουμπασάρ, 56 ετών, η οποία ταξίδεψε από την πόλη Ντούζτζε, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά, για να συμμετάσχει στη διαδήλωση.

«Θα διαλύσουμε την καταστολή»

«Διέγραψαν τις ψήφους σας» είπε ο Ιμάμογλου στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στο δημαρχείο, αψηφώντας τη βροχή. «Αυτή δεν είναι η δική μου δίκη αλλά η δίκη της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας» επέμεινε, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν φοβάται καθόλου αυτήν την παράνομη απόφαση».

«Δεν φοβόμαστε! Δεν έχω δικαστές για να με προστατεύσουν αλλά έχω μαζί μου 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες και το έθνος μας», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του ότι «όσο σκαιή και αν είναι η καταστολή, θα την διαλύσουμε».

Η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και το μπλοκ της αντιπολίτευσης θα νικήσει τον Ερντογάν «με την κοινή λογική και για το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε.

«Όλα θα πάνε καλά!» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας το σλόγκαν της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του για τον δήμο της πόλης, το 2019.

Ενωμένη η αντιπολίτευση

Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο, με τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν ενωμένα σε δημόσια κινητοποίηση, ενώ έχουν συγκροτήσει κοινή πλατφόρμα για να αντιπαρατεθούν στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού (CHP) και πιθανός κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, κατήγγειλε «ένα πλήγμα της δικαιοσύνης στο έθνος» και υποσχέθηκε ότι «δεν θα υποχωρήσει ούτε χιλιοστό».

«Ζήτω η ελευθερία, κάτω η τυραννία», είπε στο πλήθος η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ ενώ ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι από την Κωνσταντινούπολη ξεκινάει σήμερα «ο μεγάλος αγώνας κατά του τυράννου».

Διαδήλωση στην γενέτειρα του Ιμάμογλου

Την ίδια ώρα εκατοντάδες συμμετείχαν σε διαδήλωση στην Τραπεζούντα, γενέτειρα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης.

Ο 52χρονος, το ανερχόμενο αστέρι της τουρκικής πολιτικής σκηνής, θεωρείται επίσης πιθανός υποψήφιος για την προεδρία, αφού κατάφερε να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές του 2019 απέναντι στον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Τότε είχε κατηγορηθεί για «προσβολή» των μελών της Εκλογικής Επιτροπής, αφού τους χαρακτήρισε «ηλίθιους», επειδή ακύρωσαν την νίκη του στις πρώτες δημοτικές εκλογές της χρονιάς εκείνης. Τρεις μήνες αργότερα στην επανάληψη των εκλογών ο Ιμάμογλου θα αναδεικνυόταν νικητής με σημαντική διαφορά.

Σιωπή Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε δήλωση σχετικά με την καταδίκη του Ιμάμογλου, ενώ ο ηγέτης του κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί και στενός σύμμαχος του σουλτάνου, δήλωσε ότι «όλοι πρέπει να σεβαστούν μια απόφαση της δικαιοσύνης, είτε τους αρέσει είτε όχι».

Πάντως δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll δείχνει ότι η καταδικαστική απόφαση, ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του Ερντογάν, δεν πείθει, με το 28% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι πρόκειται για μία «πολιτική υπόθεση» και το 22% μόνο να κάνει λόγο για μία δίκη για δυσφήμιση.

Ανησυχεί η Ουάσιγκτον

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της σήμερα εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την απόπειρα εξοστρακισμού του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ηγετικής μορφής της τουρκικής αντιπολίτευσης, σε μία καταδίκη που έρχεται μόλις έξι μήνες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους και την απογοήτευσή τους από την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών και σε αναστολή της πολιτικής του δραστηριότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Πράις πρόσθεσε: «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις ποινικές διώξεις για 'προσβολή' και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Τούρκων πολιτών, κυρίως εξασφαλίζοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο».