ΚΟΣΜΟΣ

«Βρυχάται» η Ρωσία: Επιδεικνύει πανίσχυρο πύραυλο - Το μήνυμα στη Δύση

Η Ρωσία στέλνει ηχηρό μήνυμα στη Δύση
Η Ρωσία στέλνει ηχηρό μήνυμα στη Δύση
Α.Ρ

Μήνυμα ισχύος στη Δύση έστειλε η Ρωσία, θέτοντας σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τον πανίσχυρο, διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Yars

Η Ρωσία έστειλε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ξεκάθαρο μήνυμα στη Δύση, αναπτύσσοντας περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κοντά στα δυτικά της σύνορα. Τα μεγάλα δίκτυα της χώρας παρουσίασαν την ανάπτυξη του στρατηγικού πυραύλου Yars, ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και να φτάσει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) τύπου Yars τοποθετήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση – σιλό στον σχηματισμό Κοζέλσκ στην περιοχή Καλούγκα της κεντρικής Ρωσίας και έτσι θα μπορεί πλέον να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Το νέο «μήνυμα» του Κρεμλίνου, έρχεται μια μέρα αφότου εμφανίστηκαν περισσότερα πλάνα με έναν άλλο πύραυλο Yars να φορτώνεται στο έδαφος στη βάση Kozelsky, 160 μίλια νότια της Μόσχας. Μια μέρα νωρίτερα, το βίντεο έδειξε έναν άλλο πύραυλο να φτάνει στην ίδια βάση και έναν απόστρατο Ρώσο στρατηγό να λέει οτι η Ρωσία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο πλήγμα του Λονδίνου έναντι της Ουάσιγκτον.

Η ανάπτυξη του στρατηγικού πυραύλου Yars στην περιοχή Tver, η οποία είναι πιο κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ απο ότι η βάση Koζέλσκι, έρχεται καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν εντείνει τις πυρηνικές του προειδοποιήσεις, από τότε που κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, με κύριο στόχο τη Δύση. Οι απειλές επανέρχονται εν όψει της Ημέρας των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας το Σάββατο (17/12). Ο Διοικητής της Στρατηγικής Πυραυλικής Δύναμης της Ρωσίας, συνταγματάρχης Σεργκέι Καρακάγιεφ είπε στο Zvezda TV: «Ένα σύνταγμα πυραύλων στην περιοχή του Τβερ… έχει αναλάβει καθήκοντα μάχης με ένα κινητό σύστημα Yars».

Όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Διοικητής του Σχηματισμού Πυραυλικών Δυνάμεων δήλωσε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, διότι πλέον ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος τύπου Yars μπορεί να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία βάσει του χρονοδιαγράμματος όπως είχε εξαρχής προγραμματιστεί, ενισχύοντας έτσι τις ρωσικές στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να εκτοξευθούν υπό ειδικές συνθήκες και από κινητές πλατφόρμες εκτόξευσης, κάτι που τα παλαιότερα πυραυλικά συστήματα Topol δεν μπορούν να κάνουν, επιτρέποντας μεγαλύτερη κινητικότητα, αλλά και καταστροφική δυνατότητα κατά τη χρήση τους σε περίπτωση πυρηνικής σύρραξης.

Πυρηνική ετοιμότητα

Οι πύραυλοι Yars δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά το 2009 και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μπορούν να μεταφέρουν ως τέσσερις πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες βρίσκονται σε οχήματα ανεξάρτητης στόχευσης, με άλλα λόγια η κάθε κεφαλή μπορεί να χτυπήσει διαφορετικό στόχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, περισσότεροι από 150 πύραυλοι Yars βρίσκονται σε λειτουργία στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ρωσία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει δύο δοκιμές του βαρέως διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RS-28 Sarmat, γνωστού και ως «Σατανάς ΙΙ», καθώς και ασκήσεις με τύπου RS-24 Yars, ενώ ο Πούτιν έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της χώρας και έχει αφήσει αρκετές φορές ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας είτε στην Ουκρανία είτε αν υπάρξει άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύρραξη.