ΕΛΛΑΔΑ

Εύα Καϊλή: Το Μιλάνο ερευνά το ξέπλυμα χρημάτων των «φίλων» του Κατάρ

Εύα Καϊλή: Το Μιλάνο ερευνά το ξέπλυμα χρημάτων των «φίλων» του Κατάρ
eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Qatar Gate: Σε Βρυξέλλες αλλά και στο Μιλάνο εστιάζουν οι έρευνες για να βρεθεί το «μαύρο» χρήμα που έφτασε από τη Ντόζα στο Ευρωκοιβονοβούλιο

Την διαδρομή που ακολούθησαν τα χρήματα από το Κατάρ μέχρι να φτάσουν στο Ευρωκοινοβούλιο προσπαθούν να «χαρτογραφήσουν» οι Αρχές σε Βρυξέλλες και Μιλάνο, στη σκιά των αποκαλύψεων για το Qatar Gate.

Σε αυτό ακριβώς το δύσκολο εγχείρημα αναφέρεται σε δημοσιευμά της η Corriere della sera με τίτλο «Qatar Gate: Το Μιλάνο ερευνά το ξέπλυμα των ''φίλων'' του Κατάρ», ουσιαστικά «φωτογραφίζοντας» την Εύα Καϊλή, τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον πρώην Ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ιταλίας, οι εισαγγελικές αρχές της χώρας ρίχνονται στη «μάχη» και συνδράμουν στις έρευνες που διεξάγονται στο Βέλγιο.

To δημοσίευμα της Corriere della sera:

Στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται Fight Impunity, η ΜΚΟ που ίδρυσε ο Παντσέρι και εξετάζεται σύμφωνα με την εφημερίδα αν μέσω αυτής χρηματοδοτούνταν πρόσωπα στο Ευρωκοινοβούλιο που προσπαθούσαν να «ωραιοποιήσουν» την εικόνα του Κατάρ και του Μαρόκο. Έαν αυτό τελικά ισχυέι τότε τα χρήματα θα πρέπει να αναζητηθούν κα πολύ πιθανό να βρεθούν στην Ιταλία καθώς στη ΜΚΟ εργάζονταν πολλοί Ιταλοί βουλευτές και εξωκοινοβουλευτικοί.

Προς το παρόν, ο δικαστής Fabio De Pasquale που ηγείται της ομάδας «διεθνών υποθέσεων» στην Ιταλία κινείται παρέχοντας δικαστική βοήθεια σε συναδέλφους στις Βρυξέλλες, σημειώνει η Corriere della sera , ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και να επαληθεύσουν εάν υπάρχουν άτομα που συνδέονται με τον Παντσέρι και μπορεί να έχουν λάβει χρήματα από τη ΜΚΟ Μάλιστα, πηγές κάνουν λόγο στην εφημερίδα για «σημαντικά» κεφάλαια που κατατέθηκαν στους πρώτους λογαριασμούς που εξετάστηκαν.

Η δράση του Παντσέρι, βάζει στο κάδρο και τον Φραντσέκο Τζόρτζι, τονίζει η Corriere della sera: «Ο 35χρονος εκπαιδευτής ιστιοπλοΐας από το Abbiategrasso, τον οποίο ο Παντσέρι πήρε μαζί του ως συνεργάτη στις Βρυξέλλες όταν ήταν αναπληρωτής, εξασφαλίζοντάς του σημαντικό μισθό», γράφει η εφημερίδα.

Καθώς ο Παντσέρι δεν επανεξελέγη το 2019, ο Τζόρτζι σύμφωνα με την εφημερίδα συνέχισε να κάνει την ίδια «δουλειά» με την Εύα Καϊλή. «Ζηλευτοί ως το πιο όμορφο ζευγάρι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δυο τους βρίσκονται τώρα στη φυλακή με τον Panzeri στην έρευνα που τους βλέπει να κατηγορούνται για συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», σχολιάζει η εφημερίδα.

Όμως οι ερευνητές στο Μιλάνο υποψιάζονται ότι η λεία δεν περιορίζεται σε αυτό το «βουνό» από χαρτονομίσματα. Τα παρακλάδια των χρημάτων, εκτός από αυτό που κατασχέθηκε, θα μπορούσαν να έχουν ταξιδέψει από το Βέλγιο στην Ιταλία. Όχι μόνο στην κατοχή των Παντσέρι και Τζόρτζι, αλλά και άλλων ανθρώπων (σ.σ. στις Βρυξέλλες κατασχέθηκαν και σφραγίστηκαν τα γραφεία 19 συνεργατών βουλευτών, πολλοί από τους οποίους ήταν Ιταλοί).

Όπως υπογραμμίζει η Corriere, ο εντοπισμός τους, ακολουθώντας τη ροή του μαύρου χρήματος, αποτελεί το βασικό καθήκον του εισαγγελέα Ντε Πασκουάλε αλλά και της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας.

Εύα Καϊλή: Τα λάθη κατά τη σύλληψή της και το έγγραφο που την «έκαψε»

Όλο και πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από το όνομα της Εύας Καϊλή και το μερίδιο εμπλοκής της στο σκάνδαλο με το Qatar Gate. Ο κλοιός γύρω από την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή στενεύει ασφυκτικά και το τοπίο αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει από τις 22 Δεκεμβρίου όταν και θα βρεθεί ενώπιον του Βέλγου εισαγγελέα για να απολογηθεί.

Την ίδια ώρα, νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις ενέργειες της Εύας Καϊλή την ημέρα της σύλληψής της. Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, πρόσωπο από το στενό της περιβάλλον, το οποίο ήταν παρών κατά την προσαγωγή της, περιέγραψε μια κίνηση της Εύας Καϊλή που ουσιαστικά επιβάρυνε την θέση της. Συγκεκριμένα, μετά τη σύλληψη από την δικαστική αστυνομίας, ο εισαγγελέα την κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι της με την ίδια να φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ότι και στο παρελθόν είχε δει σακούλες με τσάντες και μετρητά.

Το επόμενο σφάλμα της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με το πρόσωπο από το στενό της περιβάλλον, αφορά στην επικοινωνία που είχε με τον πατέρα της και του ζήτησε να μεταφέρει τα χρήματα σε ένα ασφαλές σημείο, όπως και έκανε στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει ο ίδιος, χωρίς να υπολογίσει ωστόσο ότι τον παρακολουθεί η βελγική αστυνομία. Δημιουργήθηκαν έτσι οι προϋποθέσεις για την αυτόφωρη διαδικασία, ώστε να γίνει έφοδος στο σπίτι της και να τη συλλάβουν.

Όσον αφορά την ποινή που ενδέχεται να αντιμετωπίσει, αυτή δεν αποκλείεται τελικά να είναι ποινή φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή την Τετάρτη δεν παρέστη στο δικαστικό μέγαρο Βρυξελλών, σε μια προσπάθειά της να διαφοροποιήσει τη θέση της από τον πρώην Ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι αλλά και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζίορτζι που παρατείνεται η κράτησή τους. Ενώ όσον αφορά τον «λομπίστα» Νίκολο Ταλαμάνγκα, αν και αρχικά αφέθηκε ελεύθερος με βραχιολάκι, ο Βέλγος εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη φυλακή.

Το έγγραφο που καίει την Εύα Καϊλή

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA παρουσίασε ένα αποκαλυπτικό έγγραφο που αφορά την πολύκροτη υπόθεση Qatar Gate με «πρόσωπο κλειδί» την Εύα Καϊλή.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω έγγραφο αφορά ψηφοφορία και προέρχεται από την επιτροπή Libe του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία η Εύα Καϊλή δεν είναι μέλος, ωστόσο συμμετείχε στην διαδικασία ψήφισης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, την περίοδο που η Εύα Καϊλή είχε ψηφίσει στην συγκεκριμένη επιτροπή, την ίδια περίοδο έκανε και την δήλωση που την «έκαψε» πως το «Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής απόρησαν με την παρουσία της κας Καϊλή και μάλιστα διευκρίνισαν ότι ο τρόπος που κινήθηκε στον χώρο έδειχνε ότι ήθελε να περάσει απαρατήρητη καθώς καθόταν στα πίσω έδρανα

Σχετικές ειδήσεις