ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στην Ουάσινγκτον ο Zελένσκι - Το συμβολικό ταξίδι και η ομιλία

O Boλοντίμιρ Ζελένσκι
O Boλοντίμιρ Ζελένσκι
ΑΡ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξιδεύει προς την Ουάσινγκτον, στο πρώτο γνωστό ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξιδεύει προς την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ αναμένεται να μιλήσει και στο Κογκρέσο, στο πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός συνόρων μετά την έναρξη του πολέμου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, είπε ότι κατευθύνεται στις ΗΠΑ για να «ενισχύσει την ανθεκτικότητα και τις αμυντικές ικανότητες» της χώρας του. Τόνισε επίσης οτι θα συζητήσει τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, προσθέτοντας: «Θα έχω επίσης μια ομιλία στο Κογκρέσο και μια σειρά από διμερείς συναντήσεις». Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Ζελένσκι θα συναντηθεί σήμερα με τον Μπάιντεν, την ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ και τους ηγέτες του Κογκρέσου.

Ο Ζελένσκι φιλοξενεί τακτικά ξένους ηγέτες στο Κίεβο, και έχει επισκεφθεί στρατεύματα ανά την Ουκρανία. Την Τρίτη (20/12) πραγματοποίησε απροειδοποίητη επίσκεψη στην πόλη Μπαχμούτ, όπου μαίνονται οι μάχες.

Το γραφείο του προέδρου Ζελένσκι αποδέχτηκε επισήμως την πρόσκληση στην Ουάσιγκτον την περασμένη Παρασκευή, πριν επιβεβαιωθεί τελικά η επίσκεψη δύο 24ωρα αργότερα. Σε επιστολή της την Τρίτη, η πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι, προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου να παραστούν το βράδυ της Τετάρτης.

«Παρακαλούμε να είστε παρόντες για μια πολύ ιδιαίτερη εστίαση στη δημοκρατία», έγραψε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επίσης μιλήσει πολλές φορές με παγκόσμιους ηγέτες μέσω τηλεφώνου και μέσω βιντεοκλήσης - συχνά από το γραφείο του στο Κίεβο.

Αλλά μια απροειδοποίητη επίσκεψη σε μια ξένη χώρα σηματοδοτεί την πρώτη από την έναρξη του πολέμου και επίσης σηματοδοτεί τη σημασία της σχέσης της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης.

Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο συμπίπτει με την πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει στη χώρα νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας. Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει πρόσθετη βοήθεια ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Η νέα ανακοίνωση θα προσθέσει στο πακέτο σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανική βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας και θα έρθει την ίδια στιγμή που οι αμερικανοί νομοθέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός σαρωτικού μέτρου κρατικών δαπανών που περιλαμβάνει επιπλέον 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη βοήθεια στη χώρα .