ΚΟΣΜΟΣ

Βιβλίο για Τραμπ: Το «συγκλονιστικά ευγενικό» σημείωμα στον Μπάιντεν

Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
ΑΡ

Ο Nτόναλντ Τραμπ έγραψε ένα «συγκλονιστικά ευγενικό» σημείωμα παράδοσης στον Μπάιντεν όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο, αποκαλύπτει ένα νέο βιβλίο

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε τις τελευταίες μέρες του στο Οβάλ Γραφείο ισχυριζόμενος ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες και δεν παρέστη στην ορκωμοσία του διαδόχου του, αλλά έγραψε ένα «σοκαριστικά ευγενικό» σημείωμα παράδοσης στον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Η μάχη της Ζωής του» και ο συγγραφέας του Κρις Γουίπλ, εστιάζει στην προεδρία του Μπάιντεν και αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Ο Τραμπ ακολούθησε την προεδρική παράδοση των προκατόχων του και έγραψε μια επιστολή στον διάδοχό του πριν φύγει από το Οβάλ Γραφείο, αναφέρουν αποσπάσματα από το βιβλίο που έλαβε το Politico.

Ο κ. Μπάιντεν αντέδρασε στο σημείωμα λέγοντας: «Ήταν πολύ ευγενικό και γενναιόδωρο... Συγκλονιστικά ευγενικό». Η επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας ο Μπάιντεν αρνήθηκε να αποκαλύψει, προκάλεσε έκπληξη επειδή ο προκάτοχός του είχε εγκαταλείψει σχεδόν όλες τις άλλες συμβολικές πτυχές της μεταβίβασης της εξουσίας.

Ο πρώην πρόεδρος παρέλειψε την ορκωμοσία του Μπάιντεν και επισκέφθηκε το παραλιακό θέρετρο του Μαρ-α-Λάγκο μετά από μια αποχαιρετιστήρια τελετή στη Βάση Άντριους. «Ο πρόεδρος έγραψε μια πολύ γενναιόδωρη επιστολή», είχε πει ο κ. Μπάιντεν τον περασμένο Ιανουάριο, μιλώντας σε δημοσιογράφους για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Επειδή ήταν ιδιωτικό, δεν θα μιλήσω για αυτό μέχρι να μιλήσω μαζί του, αλλά ήταν γενναιόδωρο».

Η ενόχληση του Μπάιντεν με την Κάμαλα

Το βιβλίο αποκαλύπτει επίσης ότι ο Μπάιντεν «ενοχλήθηκε» από την αντιπρόεδρό του Καμάλα Χάρις και την αποκάλεσε «έργο σε εξέλιξη». Ήταν αφότου ο δεύτερος κύριος Ντάγκλας Έμχοφ παραπονέθηκε για το χαρτοφυλάκιο πολιτικής της συζύγου του. «Ο Μπάιντεν ενοχλήθηκε», έγραψε στο βιβλίο ο Γουίπλ, ο οποίος είχε πρόσβαση σε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Δεν είχε ζητήσει από τη Χάρις να κάνει όσα δεν έκανε εκείνος ως αντιπρόεδρος – και εκείνη τον παρακαλούσε για την εκχώρηση δικαιωμάτων ψήφου».

Το βιβλίο αποκαλύπτει επίσης κορυφαίους αξιωματούχους να ανταλλάσσουν ευθύνες για τη χαοτική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έπρεπε να αντιμετωπίσει τη διαδικασία απόσυρσης στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, τερματίζοντας τον μεγαλύτερο πόλεμο της Αμερικής που αποτέλεσε σημείο καμπής στην προεδρία του και έριξε κατακόρυφα τα ποσοστά αποδοχής του.

Ο κ Γουίπλ έγραψε ότι ο Μπάιντεν «αισθάνθηκε απογοητευμένος από τους συνεργάτες του» σχετικά με το Αφγανιστάν. Το βιβλίο περιέχει πολλές συνεντεύξεις με κορυφαίους αξιωματούχους που κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον. «Σε όλη αυτή τη διαδικασία υπήρξε μια εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών που αποδείχτηκε λανθασμένη: ότι η αφγανική κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν στη θέση τους και θα κρατήσουν τις μεγάλες πόλεις μέχρι το επόμενο έτος», φέρεται να είπε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Απαντώντας στις αποκαλύψεις, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπιν Πάτερσον είπε στο Politico ότι δεν θα ήθελαν να εμπλακούν σε επιβεβαιώσεις ή διαψεύσεις όταν επρόκειτο για τις λεπτομέρειες τέτοιων ισχυρισμών. «Ο συγγραφέας δεν μας έδωσε την ευκαιρία να επαληθεύσουμε τα υλικά που αποδίδονται εδώ», πρόσθεσε.