ΗΠΑ: «Κυκλώνας-βόμβα» φέρνει πολικό ψύχος τα Χριστούγεννα

Μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα που σαρώνει τις ΗΠΑ μπορεί να φέρει τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών σε πολλά μέρη της χώρας, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.
Πολικό ψύχος σαρώνει τις ΗΠΑ
Πολικό ψύχος σαρώνει τις ΗΠΑ
ΑΡ
3'

Το κρύο που βιώνουν οι ΗΠΑ «μια φορά σε μια γενιά» και ξεκίνησε στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό την Τρίτη, προτού ξεσπάσει ανατολικά, θα μετατραπεί σε «κυκλώνα βόμβα» μέχρι την Παρασκευή. Περισσότεροι από 90 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε «κόκκινες περιοχές» οπου ισχύουν προειδοποιήσεις καιρού σε 37 πολιτείες.

Περίπου το 80% του έθνους αναμένεται να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ανάμεσά τους και νότιες συνήθως θερμές πολιτείες όπως το Τέξας. Το κύμα ψύχους ονομάστηκε Winter Storm Elliot από το Weather Channel και αναμένεται να φέρει τα πιο κρύα Χριστούγεννα στη Μεσοδυτική περιοχή από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με προβλέψεις που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ακόμη και η Φλόριντα, η λεγόμενη «Ηλιόλουστη πολιτεία», προβλέπεται να δει τα πιο κρύα Χριστούγεννα της εδώ και 30 χρόνια. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) ανέφερε ότι θερμοκρασίες μέχρι και -45 C είναι δυνατές μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας σε ορισμένες περιοχές της χώρας. «Ριπές ανέμου αυτού του μεγέθους μπορεί να προκαλέσουν κρυοπαγήματα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, εάν δεν ληφθούν προφυλάξεις, με την υποθερμία ακόμη και το θάνατο να είναι πιθανές συνέπειες μετά από παρατεταμένη έκθεση στο κρύο», ανέφερε η συμβουλή της.

Το NWS το έχει αποκαλέσει ως χειμερινό καιρικό γεγονός που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά, ειδικά καθώς η καταιγίδα φτάνει στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, όπου αναμένεται να φτάσει το ισοδύναμο ενός τυφώνα κατηγορίας 3. Οι κυβερνήτες του Κεντάκι και της Βόρειας Καρολίνα κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι συνθήκες χιονόπτωσης και οι παγωμένοι δρόμοι αναμένεται να προκαλέσουν ταξιδιωτικό χάος αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Περάσαμε μια υπέροχη εβδομάδα των Ευχαριστιών με ελάχιστη αναστάτωση», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπούτιγκιγκ στο καλωδιακό κανάλι MSNBC. «Δυστυχώς, δεν θα είναι έτσι τα Χριστούγεννα». Εκατοντάδες πτήσεις από το Ντένβερ και το Σικάγο έχουν ήδη ακυρωθεί. Το Ντένβερ προβλέπεται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος του κρύου το πρωί της Πέμπτης καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Το Denver Coliseum, μια κλειστή αρένα, μετατρέπεται σε κέντρο θέρμανσης. Το Σικάγο καλείται να προετοιμαστεί για έντονες χιονοπτώσεις που ξεκινούν την Πέμπτη, με ριπές που ξεπερνούν τα 80 χλμ./ώρα. Καθώς αναπτύσσεται η καταιγίδα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα μετατραπεί σε «κυκλώνα βόμβα».

Τι είναι ο «κυκλώνας βόμβα»;

Ο «κυκλώνας βόμβα» είναι ένας όρος που δίνεται σε μια καταιγίδα που εντείνεται γρήγορα, με την κεντρική πίεση αέρα να πέφτει σε τουλάχιστον 24 millibar σε 24 ώρες. Αναφέρονται ως «κυκλώνες βόμβας» λόγω της εκρηκτικής ισχύος που προκαλείται από την ταχεία πτώση της πίεσης.

Τέτοιες καταιγίδες φέρνουν τις καιρικές συνθήκες που κυμαίνονται από χιονοθύελλες έως ισχυρές καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις. Οι «κυκλώνες βόμβας» είναι πιο συνηθισμένοι στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και του Καναδά, όπου η δροσερή γη και το θερμό ρεύμα του Ρεύματος του Κόλπου δημιουργούν πρόσφορες συνθήκες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή