ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: Ρώσοι αλεξιπτωτιστές διέπραξαν τις σφαγές στη Μπούτσα

New York Times: Ρώσοι αλεξιπτωτιστές διέπραξαν τις σφαγές στη Μπούτσα
Στιγμιότυπο από το βίντεο των NYT

Δημοσιογράφοι των New York Times πραγματοποίησαν πολύμηνες έρευνες και κατέληξαν, όπως δημοσιεύουν σε ρεπορτάζ τους, ότι τις σφαγές των αμάχων στη Μπούτσα, μια μικρή πόλη λίγο έξω από το Κίεβο, τις διέπραξε ένα επίλεκτο τάγμα Ρώσων αλεξιπτωτιστών.

Οι New York Times πραγματοποίησαν έρευνα σχετικά με τη μαζική σφαγή των κατοίκων της Μπούτσα στην Ουκρανία, και κατέληξε σε κάποια ενδιαφέρονται συμπεράσματα σχετικά με αυτή την τραγωδία.

Έπειτα από 8 μήνες ανάλυσης των εικόνων που καταγράφηκαν, οι εμπειρογνώμονες που αξιοποίησε η γνωστή αμερικάνικη εφημερίδα, κατέληξαν ότι τις σφαγές διέπραξαν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές, από το 234ο αερομεταφερόμενο τάγμα.

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι μαζικές δολοφονίες έγιναν στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας του ρωσικού στρατού να ανοίξουν μια ασφαλή δίοδο προς το Κίεβο. Η Μπούτσα απέχει λίγα χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές ανέκριναν και εκτέλεσαν τους άμαχους άνδρες που ήταν σε ηλικία να πολεμήσουν, καθώς και όσους βρέθηκαν στον δρόμο τους, ακόμα και παιδιά.

Ρεπόρτερ της εφημερίδας επίσης μίλησαν αναλυτικά με επιζώντες, ενώ αξιοποίησαν και υλικό από κάμερες ασφαλείας της μικρής πόλης. Αυτό ήταν το υλικό που αναλύθηκε, ώστε να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα. Βρήκαν επίσης και τηλεφωνικά αρχεία, καθώς και στρατιωτικά σήματα που μεταδόθηκαν, τα οποία αποδεικνύουν την παρουσία των αλεξιπτωτιστών στη μαρτυρική περιοχή.

Σε ένα από αυτά τα βίντεο φαίνεται ένας Ρώσος αλεξιπτωτιστής να εκτελεί δεκάδες αμάχους σε έναν δρόμο. Επίσης σε εικόνες φαίνονται και τα εμβλήματα του συγκεκριμένου τάγματος.

Επίσης, αυτό που βοήθησε πολύ τους δημοσιογράφους, ήταν το γεγονός ότι οι Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποίησαν τα τηλέφωνα των θυμάτων τους για να καλέσουν στη Ρωσία. Κάποιες κλήσεις έχουν καταγραφεί από τις ουκρανικές ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτόν ταυτοποιήθηκαν συγκεκριμένοι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές.

Στην πόλη βρέθηκαν περισσότεροι από 400 τάφοι. Η Ρωσία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για το έγκλημα πολέμου.

Δείτε το βίντεο στο οποίο αναλύεται η έρευνα των New York Times: