ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Ο δράστης πυροβολούσε «τυφλά» - Είχε μόλις αποφυλακιστεί

Eπίθεση στο κέντρο του Παρισιού με δύο νεκρούς
Eπίθεση στο κέντρο του Παρισιού με δύο νεκρούς
ΑΡ

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Parisien, ο 69χρονος Γάλλος, που συνελήφθη μετά από επίθεση στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού είχε αποφυλακιστεί στις 12 Δεκεμβρίου και ήταν γνωστός στις αρχές για προηγούμενες επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο

Ο δράστης της επίθεσης που συγκλόνισε σήμερα το μεσημέρι (23/12) το Παρίσι και άφησε πίσω τρεις νεκρούς και τρεις σοβαρά τραυματίες, είχε βρεθεί στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας για ρατσιστική βία. Συνελήφθη πριν από ένα χρόνο μετά από επίθεση σε καταυλισμό μεταναστών με σπαθί στο 12ο διαμέρισμα, σύμφωνα με το δίκτυο BFMTV. Ο γαλλικός Τύπος αναφέρει μάλιστα πως είχε αποφυλακιστεί πριν από λίγες ημέρες.

Είχε συλληφθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας και βία μετά την επίθεση με σπαθί σε καταυλισμό μεταναστών τον Δεκέμβριο του 2021. Είχε συλληφθεί επιτόπου από την αστυνομία, ενώ ένα από τα δύο θύματα είχε τραυματιστεί σοβαρά. Ο δράστης είχε «αρχίσει να σκίζει σκηνές και να καυγαδίζει με τους ανθρώπους εκεί», περιέγραψε αξιωματούχος του συλλόγου Utopia56.

Ο 69χρονος ύποπτος, γαλλικής υπηκοότητας, ο οποίος ήταν συνταξιούχος της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ήδη συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2016 για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως εναντίον ευάλωτου ατόμου. Τον Οκτώβριο του 2019 συνελήφθη για οπλοκατοχή. «Η έρευνα για προηγούμενες επιθέσεις συνεχίζεται», ανέφερε η εισαγγελέας του Παρισιού, Λορ Μπεκού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ύποπτος είχε τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο από την αποφυλάκισή του στις 12 Δεκεμβρίου 2022. Δεν είχε δικαίωμα να εγκαταλείψει την επικράτεια, αλλά κυρίως δεν είχε δικαίωμα να κρατά και να φέρει όπλο.

Η Aλεξάνδρα Κορντεμπάρ, δήμαρχος του 10ου διαμερίσματος του Παρισιού παρέπεμψε σε τρία σημεία που επλήγησαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, ένα κουρδικό κοινοτικό κέντρο, ένα εστιατόριο και ένα κομμωτήριο, κοντά στον πολυσύχναστο σταθμό Gare de l'Est της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η δήμαρχος είπε ότι ο δράστης των πυροβολισμών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «σε σχετικά επείγουσα κατάσταση». «Μια τρομερή τραγωδία εκτυλίχθηκε σήμερα στο 10ο διαμέρισμα, που αυτή την ώρα προκάλεσε δύο τραυματισμούς που βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη. Άλλοι δύο τραυματίες σε σχετική έκτακτη ανάγκη, ο ίδιος ο δολοφόνος σε σχετική έκτακτη ανάγκη μεταφέρθηκε στο «νοσοκομείο», εκμυστηρεύεται ο εκλεκτός.

Η περιοχή που έγινε στόχος των πυροβολισμών, στην οδό Enghien, στο Παρίσι «θα είναι σίγουρα αποκλεισμένη όλη μέρα», ανακοίνωσε η δήμαρχος του δήμου στο BFMTV. «Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα αυτού του δολοφόνου (...). Ζητώ από όλους τους κατοίκους να μην πάνε σε αυτή τη γειτονιά»

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τις στιγμές του πανικού. «Είδαμε ένα άτομο γύρω στα εξήντα που έβγαλε ένα πιστόλι από τη μικρή του τσάντα» «Ακούσαμε πέντε πυροβολισμούς που ήρθαν από τα 50, 100 μέτρα», είπε ένας από τους μάρτυρες της τυφλής επίθεσης στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού στο δίκτυο BFMTV. «Μετά, είδαμε ένα άτομο γύρω στα εξήντα που έβγαλε ένα όπλο από τη μικρή του τσάντα και άρχισε να πυροβολεί στο σπίτι μας», συνέχισε.