ΚΟΣΜΟΣ

Χιονοθύελλα στις ΗΠΑ: Πάγωσαν οι καταρράκτες του Νιαγάρα

Χιονοθύελλα στις ΗΠΑ: Πάγωσαν οι καταρράκτες του Νιαγάρα
Getty

Η θανατηφόρα χιονοθύελλα που έχει σαρώσει τις ΗΠΑ πάγωσε τμήματα των καταρρακτών. Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα.

Πάγωσαν μέχρι και οι καταρράκτες του Νιαγάρα από τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις ΗΠΑ, ενώ το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζει να πλήττει αρκετές περιοχές. Από την σφοδρή κακοκαιρία δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα δείχνουν του καταρράκτες μέσα σε ομίχλη να έχουν παγώσει τα νερά τους. Η θανατηφόρα χιονοθύελλα που έχει σαρώσει τη χώρα πάγωσε τμήματα των καταρρακτών, παρόλο που είναι δύσκολο να συμβεί λόγω του τεράστιου όγκου νερού που αναβλύζει.

Οι καταρράκτες έχουν παγώσει πέντε φορές μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Το 1964, εγκαταστάθηκαν σιδερένια φράγματα για την αποφυγή μεγάλων συσσωρεύσεων πάγου.

Σε ιδιαίτερα κρύους χειμώνες, ο πάγος και το χιόνι σχηματίζονται συνήθως πάνω από το τμήμα του ποταμού Νιαγάρα στη βάση των καταρρακτών δημιουργώντας μια «γέφυρα πάγου».

Έλληνας ιερέας περιγράφει την κατάσταση στις ΗΠΑ

Ο ομογενής ιερέας Χρήστος Χρηστάκης μίλησε στην ΕΡΤ για τον εφιάλτη που έζησε ο ίδιος αλλά και οι κάτοικοι του Μπάφαλο που μέχρι στιγμής λόγω της κακοκαιρίας - «βόμβα» μετρά 31 νεκρούς , από τους 64 συνολικά σε όλη τη χώρα.

«Ήταν μια τρομερή χιονοθύελλα που προκάλεσε τρομερό χάος σε όλη την περιοχή με πολύ χιόνι, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και όλη η περιοχή τώρα έχει θαφτεί στο χιόνι» δήλωσε αρχικά ο ιερέας.

Περίγραψε δε πρωτόγνωρες καταστάσεις καθώς όπως είπε άλλοι κάτοικοι αποκλείστηκαν στα σπίτια τους παραμένοντας χωρίς ρεύμα και νερό ακόμα και σήμερα, ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους: «Δυστυχώς αυτοί που ήταν αποκλεισμένοι στους δρόμους και δεν πρόλαβαν να πάνε σπίτι ήταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είχαμε και μερικούς θανάτους γιατί μερικοί, δυστυχώς, δεν πρόλαβαν (να φτάσουν στα σπίτια τους). Οπότε ήταν λίγο διαφορετικά τα Χριστούγεννα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Μάλιστα, επεσήμανε πως η θερμοκρασία είχε πέσει μέχρι και στους -20 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο πλέον αρχίζει να ανεβαίνει.

«Τώρα είναι -2 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία είχε φτάσει μέχρι τους -20 βαθμούς Κελσίου τις προηγούμενες μέρες... Το χιόνι που έπεσε ξαφνικά μας απέκλεισε. Είναι πρώτη φορά που συμβαίνει τόσο ακραίο το φαινόμενο αυτό» είπε ο κ. Χρηστάκης.

Όσον αφορά στην ελληνική κοινότητα του Μπάφαλο, γνωστοποίησε ότι όλα τα άτομα είναι καλά στην υγεία τους: «Έχουμε κάποιους ηλικιωμένους που είναι μόνοι στα σπίτια τους, αλλά τους κοιτάξαμε όλους. Όλοι είμαστε καλά», τόνισε.

ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων

Πάνω από το 60% των πτήσεων της για σήμερα ακύρωσε η Southwest Airlines, η οποία αποτελεί και την εταιρεία με τις περισσότερες ακυρώσεις γενικά.

«Χιλιάδες πτήσεις σε όλη τη χώρα έχουν ακυρωθεί κατά τη διάρκεια των εορτών. Η διοίκησή μας εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα λογοδοτήσουν», έγραψε στο Twitter ο Τζο Μπάιντεν, ζητώντας ευθύνες για τις απανωτές ακυρώσεις λόγω εορτών. Προηγούμενως, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, που δοκιμάζεται από την κακοκαιρία. H μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, πάντως, προέβλεψε σταδιακή υποχώρηση του φαινομένου από σήμερα.