ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Ο δρόμος του χρήματος - Έρευνες σε Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία

Qatar Gate: Ο δρόμος του χρήματος - Έρευνες σε Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία
INTIME

Αίτημα για διευκρινίσεις για ύποπτη μεταγραφή 20 εκατομμυρίων ευρώ από την Ντόχα έχει στείλει η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Όμως ο δικηγόρος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρνείται κατηγορηματικά: κανένας λογαριασμός στον Παναμά

H ιταλική εφημερίδα La Repubblica κάνει λόγο για τα ίχνη του χρήματος του Qatar Gate που οδηγούν από την Αθήνα στον Παναμά.

Πλέον, οι ελληνικές Αρχές μέσω της Αρχής Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» όλες τις μεταφορές χρημάτων από το Κατάρ σε λογαριασμούς που ανήκουν στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή και τον σύζυγο της Φραντσέσκο Τζόρτζι σημειώνει η ιταλική εφημερίδα αναφερόμενη στο επίσημο αίτημα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, προς τις αρχές του Παναμά μετά τις αναφορές για εμβάσματα 20 εκατομμύριων ευρώ.

Η La Repubblica σημειώνει πάντως πως η ύπαρξη του ποσού και των λογαριασμών διαψεύδονται από τους δικηγόρους της Εύας Καϊλή, οι οποίοι προσκόμισαν έγγραφο από την τράπεζα του Παναμά «Bladex Bank». Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα οικονομικό σκάνδαλο οδηγεί στον «φορολογικό παράδεισο» του Παναμά.

Σύμφωνα πάντα με την ιταλική εφημερίδα, από το Βέλγιο έχει ήδη δοθεί η εντολή στην Εισαγγελία του Μιλάνου για έρευνες σε επτά τρεχούμενους λογαριασμούς των Τζόρτζι, Παντσέρι και Λούκα Βισεντίνι με τα πρώτα στοιχεία να οδηγούν και σε άλλους λογαριασμούς ακόμη και στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στη βραζιλιάνικο πιστωτικό ίδρυμα «Lift Bank».

«Έχουμε πληροφορίες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο Παντσέρι και η σύζυγός του Κολεόνι έχουν λογαριασμούς στην εν λόγω τράπεζα», έγραψαν οι Βέλγοι δικαστές στα έγγραφα που απέστειλαν στους Μιλανέζους συναδέλφους τους.

Εν τω μεταξύ, σε άλλο δημοσίευμά της, η «La Repubblica» αποκαλεί σήμερα τον Ναπολιτάνο ευρωβουλευτή Αντρέα Κοζολίνο «κληρονόμο του Παντσέρι», λέγοντας χαρακτηριστικά πως φαίνεται να είχε «σταθερό ρόλο στην οργάνωση, της οποίας ήταν ένας από τους πυλώνες μαζί με τους Παντσέρι και Τζόρτζι».

Ο Τζόρτζι φέρεται πρώτα να εργάστηκε για τον Παντσέρι και ύστερα για τον Κοτσολίνο ως βοηθός, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο μέσα σε αυτό το τρίγωνο.

Οι πράκτορες της Vsse, της βελγικής μυστικής υπηρεσίας που ερεύνησε πρώτη το θέμα, κάνουν λόγο για μια «ομάδα παρέμβασης» με μισθοδοσία από το Μαρόκο, μέλος της οποίας ήταν ο Κοτσολίνο. Μια οργάνωση που δούλευε «λαθραία», είχε δημιουργήσει «σταθερή συνεργασία» χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο επιρροής και η οποία λειτουργούσε με «μια διακριτικότητα που υπερέβαινε τη σύνεση», χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένη γλώσσα, αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της «La Repubblica».

Εύα Καϊλή: Είδε το παιδί της

Όπως μετέδωσε το MEGA, θεωρείται βέβαιο ότι η πλευρά της κ. Καϊλή θα κάνει αίτημα για αποφυλάκιση αυτόν τον μήνα. Η νέα ακρόαση του δικαστηρίου ήταν να γίνει στις 22 Ιανουαρίου αλλά επειδή είναι Κυριακή θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα νωρίτερα ή μπορεί και αργότερα. Νομικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες λένε, σύμφωνα πάντα με το MEGA, ότι το αίτημα αποφυλάκισης παραμένει δύσκολο για την προφυλακισμένη ευρωβουλευτή. Επίσης σχετικά με το παιδί της, μέχρι και τρεις μέρες πριν δεν το είχε δει, αλλά διεμήνυσαν ότι θα το έβλεπε και μάλιστα φαίνεται πως έχει συναντηθεί ήδη με το παιδί της.

Διαβάστε επίσης:

Εύα Καϊλή: Οι βελγικές αρχές δεν παρακολουθούσαν το κινητό της

«Πόλεμος» Δημητρακόπουλου – Στεφανίδου για την Καϊλή: Έχετε άγνοια, κάνετε τον εισαγγελέα

Εύα Καϊλή: Ο δικηγόρος της, διαψεύδει τις φήμες περί εγκυμοσύνης