ΚΟΣΜΟΣ

«Άγνωστος» στην αντιτρομοκρατική των ΗΠΑ ο νέος ηγέτης της Αλ Κάιντα

Αλ Κάιντα
Ο Σαΐφ αλ Άντελ, πρώην αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων του αιγυπτιακού στρατού, θεωρείται από ειδικούς ως ο επικρατέστερος για τη διαδοχή του Ζαουάχρι
AP

«Το ερώτημα για την Αλ Κάιντα, που δεν έχει απαντηθεί από την ίδια, είναι ποιος τον διαδέχθηκε (τον Ζαουάχρι)»

Μυστήριο καλύπτει τη διαδοχή του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, του Αιγύπτιου Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή πέρυσι, δήλωσε σήμερα κορυφαία αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ο Ζαουάχρι - ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά την εξόντωση του ιδρυτή της, του Οσάμα μπιν Λάντεν, το 2011 -- σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο Αφγανιστάν, στις 31 Ιουλίου.

«Το ερώτημα για την Αλ Κάιντα, που δεν έχει απαντηθεί από την ίδια, είναι ποιος τον διαδέχθηκε (τον Ζαουάχρι)», είπε η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας (NTCC) Κριστίν Αμπιζέιντ, όταν ρωτήθηκε για τη νέα ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Ζαουάχρι, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον.

Ο Σαΐφ αλ Άντελ, πρώην αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων του αιγυπτιακού στρατού, θεωρείται από ειδικούς ως ο επικρατέστερος για τη διαδοχή του Ζαουάχρι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον έχουν επικηρύξει με 10 εκατομμύρια δολάρια.

Η Αμπιζέιντ αναφέρθηκε επίσης στο επίπεδο της απειλής για τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι Αμερικανοί πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά τζιχαντιστικές οργανώσεις στο εξωτερικό, όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Οι «μοναχικοί λύκοι» παραμένουν η βασικότερη απειλή για τις ΗΠΑ, υποστήριξε η διευθύντρια του NTCC, απηχώντας μια πρόσφατη αξιολόγηση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ