ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισχυρίζονται οτι κατέλαβαν την πόλη Σολεντάρ

H Ρωσία ισχυρίζεται οτι κατέλαβε την Σολεντάρ
H Ρωσία ισχυρίζεται οτι κατέλαβε την Σολεντάρ
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: H Ρωσία ισχυρίζεται οτι κατέλαβε την πόλη Σολεντάρ, μετά απο σφοδρές μάχες

Η Ρωσία λέει ότι έχει πάρει τον έλεγχο της ουκρανικής πόλης Σολεντάρ μετά από πολύμηνη μάχη, κάνοντας λόγο για ένα «κρίσιμο βήμα» στην έκβαση του πολέμου. Η νίκη θα επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην κοντινή μεγαλύτερη πόλη Μπαχμούτ, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα, η Ουκρανία δήλωσε ότι οι δυνάμεις της εξακολουθούν να μάχονται και ότι υπήρξαν ενεργές μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι μάχες για την κατάληψη της πόλης Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία ήταν από τις πιο αιματηρές από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, με τη Μόσχα να ρίχνει εκεί όλες της τις δυνάμεις ελπίζοντας να πετύχει μία νίκη, έπειτα από πολλές ήττες από τον Σεπτέμβριο.

Πριν τον πόλεμο η Σολεντάρ ήταν μια μικρή πόλη με περίπου 10.000 κατοίκους, κυρίως γνωστή για τα αλατωρυχεία της. Το όνομά της σημαίνει «το δώρο του αλατιού» στα ουκρανικά και τα ρωσικά.

Βρίσκεται στην επαρχία Ντονέτσκ, την οποία η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μπάχμουτ, μια πιο σημαντική πόλη που βρίσκεται στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού εδώ και πολλούς μήνες.

Τα αλατωρυχεία της Σολεντάρ είναι τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Εξάλλου κάτω από τα παλιά αλατωρυχεία υπάρχει ένα δίκτυο στοών μήκους 200 χιλιομέτρων, που περνά κάτω από τη γραμμή του μετώπου και το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να διεισδύσουν πίσω από τη γραμμή του ουκρανικού στρατού.