ΚΟΣΜΟΣ

Ενές Καντέρ - Ταγίπ Ερντογάν: Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα

Ενές Καντέρ - Ταγίπ Ερντογάν: Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα
Associated Press

Επικήρυξη, απειλές και μια χρόνια «ρήξη» στις σχέσεις του Τούρκου σταρ του ΝΒΑ Ενές Καντέρ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Για τα καλά έχει ανάψει η «κόντρα» της Άγκυρας και συγκεκριμένα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές του, τον Τούρκο μπασκετμπολίστα Ενές Καντέρ.

Ο άλλοτε σταρ του ΝΒΑ βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου, με αποκορύφωμα την επικήρυξή του, πριν λίγες ημέρες, έναντι 500.000 δολαρίων, θεωρούμενος ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι φτάσαμε στο σημείο να με θέλουν νεκρό! Αν χάσω τη ζωή μου στο κοντινό μέλλον, το καθεστώς Ερντογάν φέρει την αποκλειστική ευθύνη γι' αυτό. Γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν, το ΝΑΤΟ και οι αρχηγοί της Δύσης σωπαίνουν και συνεχίζουν να φέρονται διπλωματικά σε τέτοιες δικτατορίες;», ανέφερε σε σχετική του ανάρτηση ο σέντερ που για τελευταία φορά αγωνίστηκε στις ΗΠΑ με τη φανέλα των Σέλτικς.

Τι δήλωνε στο Newsbomb.gr για τον Ερντογάν - «Κολακεύομαι όταν μιλάει άσχημα για μένα»

Ο Ενές Καντέρ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο newsbomb.gr δεν... έκρυψε τα λόγια του σε σχέση με τα αισθήματα που τρέφει για τον Ταγίπ Ερντογάν, θεωρώντας τον υπαίτιο για την αντιδημοκρατική -και όχι μόνο- κατρακύλα στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα του η Τουρκία.

Σε ερώτηση του newsbomb.gr για το πώς νιώθει ο ίδιος που ο Ερντογάν τον αποκαλεί «προδότη», ο Ενές Καντέρ απάντησε:

«Στην Τουρκία, όποιος λέει κάτι εναντίον του Ερντογάν, γίνεται «κακός». Αν δείτε όλες τις συνεντεύξεις μου, σε αυτές μιλάω για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και για Δημοκρατία στη χώρα μου. Για αυτό όταν ο Ερντογάν με αποκαλεί «κακό», εγώ κολακεύομαι. Υπάρχουν τόσοι πολλοί ακόμα που είναι εναντίον του, και ο Ερντογάν τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες», ενώ άλλους τους έχει φυλακίσει. Αλλά στο τέλος της ημέρας, η οικογένεια μου με ξέρει, οι φίλοι μου με ξέρουν, οι συμπαίκτες μου, το NBA, δεν με ενδιαφέρει τι λέει αυτός, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για ελευθερία και δημοκρατία στη χώρα μου».

«Δεν έχουμε ελπίδες για τις εκλογές, διότι ξέρουμε ότι δεν θα διεξαχθούν κανονικά και τίμια. Ο Ερντογάν θα «κλέψει» και θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μην τις χάσει. Αυτό που μπορεί να γίνει, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Ε.Ε., τους ευρωπαίους και τους δυτικούς ηγέτες, είναι να επιβάλλουν ατομικές κυρώσεις στον Ερντογάν και στα πρόσωπα γύρω από αυτόν», ανέφερε επίσης ο Καντέρ.

Όπως τόνισε, εξαιτίας των ομιλιών μίσους του Ερντογάν κατά της Ελλάδας, «πολλοί Τούρκοι μεγαλώνουν με μίσος για τη χώρα σας. Κι επειδή θέλει να λάβει περισσότερη υποστήριξη και ψήφους, για αυτό επιτίθεται συνέχεια κατά της Ελλάδας. Και για αυτό ακριβώς, πρέπει να σταματήσουμε τον Ερντογάν».

Για να συμπληρώσει: «Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη θρησκεία για να κάνει πλύση εγκεφάλου στον λαό. Όταν κάνει αυτά που κάνει, βγάζει ένα Κοράνι και λέει στον κόσμο ότι ό,τι κάνει, το κάνει στο όνομα του Θεού. Και τώρα δυστυχώς υπάρχουν πολλές ριζοσπαστικοποιημένες ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία, εξαιτίας του. Είναι γνωστή η σχέση του άλλωστε με τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, που τις αφήνει να δρουν στη χώρα. Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη στην Τουρκία, μέρα με τη μέρα».

Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Καντέρ έφτασε στο σημείο να αλλάξει το επίθετό του σε «Freedom», εξηγώντας ότι σε όλη του τη ζωή παλαεύει και αγωνίζεται για αυτή ακριβώς την λέξη, την ελευθερία.

Οι απειλές για τη ζωή του

Ακραίες απειλές μέχρι και για την ίδια του τη ζωή έφτασε μετά και την επικήρυξή του ο Ενές Καντέρ Ο πρώην σταρ του NBA, πλέον έρχεται αντιμέτωπος με σοκαραστικά μηνύματα χρηστών στα social media.

«Που…ας γιε χωρίς πατρίδα. Θα σου κόψουμε το κεφάλι και θα ταΐσουμε τα σκυλιά. Προδότη χωρίς τιμή», γράφει στον Καντέρ ένας συμπατριώτης του.

«Προσέλαβα πληρωμένο δολοφόνο για να σε σκοτώσει. Σύντομα θα στο αποδείξω... Θα είσαι νεκρός σε 8 μήνες», λέει ένας άλλος Τούρκος στα μηνύματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τούρκος σέντερ.

Και οι απειλές δεν σταματούν εκεί: « Που…ας γιε δεν θα καταφέρεις ποτέ να φύγεις από τις ΗΠΑ για να πας σε άλλες χώρες,επειδή θα σε περιμένουμε και θα σε πυροβολήσουμε στο κεφάλι. Ελπίζω να αξιωθώ να εκπληρώση αυτή την αποστολή».

«Ο Χίτλερ του αιώνα»

Ο Καντέρ άσκησε δημόσια κριτική στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρώτη φορά το 2013 λόγω του σκανδάλου διαφθοράς στην Τουρκία.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Καντέρ επέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο Twitter, αποκαλώντας τον «Χίτλερ του αιώνα μας».

Λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο, ο πατέρας του και η οικογένειά του τον αποκήρυξαν δημόσια λόγω των πολιτικών του απόψεων και της υποστήριξής του προς τον Γκιουλέν, ωθώντας τον να αλλάξει το επώνυμό του σε «Γκιουλέν»

Στην Τουρκία, ο πατέρας του Καντέρ κατηγορήθηκε ως μέλος τρομοκρατικής ομάδας το 2018. Συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος μετά από πέντε ημέρες κράτησης.

Ο Καντέρ δεν είναι σε θέση ούτε καν να επικοινωνήσει με τους φίλους και την οικογένειά του πίσω στην Τουρκία γιατί υπό τον φόβο ότι οι συνομιλίες του θα μαγνητοσκοπηθούν.

Έξι ημέρες μετά την ακύρωση του διαβατηρίου του, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Καντέρ λόγω της συμμετοχής του στο Hizmet, ένα ισλαμιστικό αδελφικό κίνημα.