ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ανακοίνωσε ριζική αναδιάρθρωση στην στρατιωτική της δομή μέχρι το 2026

Ρωσία: Ανακοίνωσε ριζική αναδιάρθρωση στην στρατιωτική της δομή μέχρι το 2026
Reuters/Φωτογραφία Αρχείου

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό για την αναποτελεσματικότητα της προσπάθειάς του να θέσει υπό τον έλεγχό του ευρείες περιοχές στην Ουκρανία, τον Δεκέμβριο τάχθηκε υπέρ της αύξησης του στρατιωτικού προσωπικού στο 1,5 εκατομμύριο.

Σε «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στις ένοπλες δυνάμεις θα προβεί η Ρωσία από το 2023 έως και το 2026, υποσχόμενη πλήρη αναδιάρθρωση στην στρατιωτική της δομή μετά από μήνες εμποδίων στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία.

Εκτός από τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις μάχιμες δυνατότητες των ναυτικών, αεροδιαστημικών και στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της.

O Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε συγκεκριμένα ότι: «Μόνο ενισχύοντας τα βασικά δομικά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυνατόν να εγγυηθούμε την στρατιωτική ασφάλεια του κράτους και να προστατεύσουμε τις νέες οντότητες και κρίσιμες εγκαταστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις έγιναν αναγκαίες λόγω του «πολέμου δι' αντιπροσώπων» που διεξάγεται στην Ουκρανία από τη Δύση, η οποία στέλνει όλο και περισσότερο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντισταθεί στις ρωσικές δυνάμεις.

Το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό για την αναποτελεσματικότητα της προσπάθειάς του να θέσει υπό τον έλεγχό του ευρείες περιοχές στην Ουκρανία, τον Δεκέμβριο τάχθηκε υπέρ της αύξησης του στρατιωτικού προσωπικού στο 1,5 εκατομμύριο.

Επίσης έχει κάνει πολλές αλλαγές στην στρατιωτική του ηγεσία στους 11 μήνες της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», κατά την έναρξη της οποίας οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει μεγάλες περιοχές στην νότια και ανατολική Ουκρανία, αλλά έκτοτε έχουν υποστεί σειρά από οδυνηρές ήττες και οπισθοχωρήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ο Σοϊγκού τοποθέτησε τον στρατηγό Βαλέρι Γκεράσιμοφ, αρχηγό του γενικού επιτελείου, διοικητή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχο του την πόλη Σολεντάρ – μια μικρή πόλη με αλατωρυχεία στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, η οποία επί εβδομάδες έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης.