ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Σημαντικά τα γερμανικά υποβρύχια για το Ισραήλ

Νετανιάχου: Σημαντικά τα γερμανικά υποβρύχια για το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι τα υποβρύχια που παρέλαβε από τη Γερμανία και έχουν εξοπλιστεί με πυρηνικές κεφαλές, έχουν μεγάλη σημασία για την άμυνα της χώρας του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», ο κ. Νετανιάχου υποστήριξε ότι η Γερμανία «είχε εκφράσει ρητώς το πόσο σημαντική θεωρεί την ασφάλεια του Ισραήλ πωλώντας της, ακριβώς, ένα νέο υποβρύχιο».

«Πρόκειται για πολύ σημαντικό συμπλήρωμα για την εθνική μας ασφάλεια», προσέθεσε.

«Είναι μια μεγάλη κατάκτηση του εβραϊκού κράτους το ότι μπορούμε να αμυνθούμε έναντι οποιασδήποτε απειλής», είπε ακόμη ο Νετανιάχου.

Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν κάνει ουδεμία ρητή αναφορά στον εξοπλισμό των υποβρυχίων με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της εξαγωγής των υποβρυχίων στο Ισραήλ χθες, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ να δηλώνει πως δεν υπήρξαν επιφυλάξεις για την παράδοσή τους.

Ο κ. Ζάιμπερτ επίσης δεν θέλησε να σχολιάσει τα σενάρια για την πιθανή μετατροπή ή τον οπλισμό που θα φέρουν τα υποβρύχια. Επέμεινε πάντως ότι η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Τέλος, προσέθεσε ότι η παράδοση των υποβρυχίων αποτελεί συνέχιση της πολιτικής που ακολουθούσε ο πρώην Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Διαβάστε επίσης:

Spiegel: Το Ισραήλ εξοπλίζει με πυρηνικά γερμανικά υποβρύχια