ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές συγκρούσεις στη Λαττάκεια - στα πρόθυρα εμφυλίου η χώρα

Σφοδρές συγκρούσεις στη Λαττάκεια - στα πρόθυρα εμφυλίου η χώρα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εσωτερικές συγκρούσεις στη Συρία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς με τη χώρα να βρίσκεται κυριολεκτικά μία ανάσα από το ξέσπαμα εμφυλίου.

Στο μεταξύ, το καθεστώς επέτρεψε στις ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ να επεκτείνουν τις ανθρωπιστικές τους επιχειρήσεις στη χώρα, ενώ Μόσχα και κίνα εξέφρασαν την υποστήριξη τους στο σχέδιο Ανάν.

Μετά τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς στη επαρχία Χάμα και τη Χομς, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από ελικόπτερα συγκρούονται σήμερα με αντάρτες σε διάφορες πόλεις στην επαρχία Λαττάκεια, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μάλιστα οι αντάρτες έχουν πάρει τον έλεγχο των αστυνομικών τμημάτων στην πόλη Χάφεχ, ενώ καταστράφηκαν τουλάχιστον πέντε άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

«Αυτές είναι οι πιο σφοδρές συγκρούσεις που σημειώνονται μέχρι στιγμής στην περιοχή από τότε που άρχισε η επανάσταση (το Μάρτιο του 2011)», σημείωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην πόλη της Λαττάκειας, τα οποία μεταφέρουν τραυματισμένους στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων», κατέληξε ο ίδιος.

Η Συρία συμφώνησε να επιτρέψει στον ΟΗΕ και τις διεθνείς υπηρεσίες αρωγής να επεκτείνουν τις ανθρωπιστικές τους επιχειρήσεις στη χώρα, όπου τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια έπειτα από την αιματοχυσία που μετρά πλέον 14 ολόκληρους μήνες.

«Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στη Δαμασκό με την εκεί κυβέρνηση, γραπτώς», δήλωσε ο αξιωματούχος των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ, Τζον Γκινγκ.

«Αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι η ελευθερία στις μετακινήσεις, η ανεμπόδιστη πρόσβαση για ανθρωπιστική δράση στη Συρία. Η καλή πίστη της (συριακής) κυβέρνησης θα δοκιμαστεί πάνω στο θέμα αυτό σήμερα και αύριο και κάθε μέρα», συμπλήρωσε ακόμη.

Οι συριακές αρχές δέχθηκαν να επιτρέψουν την πρόσβαση των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας σε 4 περιοχές. «Θα έχουμε αρχικά μια παρουσία στη Χομς, στην Ιντλίμπ, τη Ντεράα, και την Ντέιρ Εζόρ», διευκρίνισε ο Γκινγκ.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του Χου Τζιντάο κάλεσαν σήμερα από το Πεκίνο τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν για τη Συρία.