ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου ακόμα 18 μήνες μετά τη νόσηση

Κορονοϊός: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου ακόμα 18 μήνες μετά τη νόσηση
Pixabay

Οι ερευνητές συνιστούν παρακολούθηση από καρδιολόγο για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά την νόσηση από Covid-19 

ασθενείς που νόσησαν με Covid-19 αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου, ακόμα και 18 μήνες μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Μάλιστα, οι ερευνητές συνιστούν παρακολούθηση από καρδιολόγο για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά.

Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε στα πρώτα στάδια της πανδημίας, όταν δεν υπήρχαν εμβόλια, οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κατάσταση να είναι διαφορετική για τους εμβολιασμένους ασθενείς ή για ασθενείς νεότερων παραλλαγών του κορονοϊού.

Σε σύγκριση με άτομα που δεν προσβλήθηκαν από κορονοϊό, οι ασθενείς Covid-19 αντιμετωπίζουν 81 φορές υψηλότερο θανάτου τις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη και 5 φορές υψηλότερη στους 18 μήνες, έδειξε η ανάλυση.

Παρόμοια αποτελέσματα είχαν δώσει εξάλλου και προηγούμενες μελέτες.

«Οι ασθενείς Covid-19 ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις» λέει ο Ίαν Ουόνγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη στο Cardiovascular Research, επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Σε σύγκριση με τις δύο ομάδες υγιών ατόμων, οι ασθενείς Covid-19 ήταν περίπου τέσσερις φορές πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρό καρδιαγγειακό νόσημα τις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τη λοίμωξη και 40% πιο πιθανό τους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου, η ανάλυση έδειξε ότι οι πρώην ασθενείς αντιμετωπίζουν 81 φορές μεγαλύτερη κίνδυνο τις τρεις πρώτες εβδομάδες και 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο τους επόμενους μήνες.

Οι ασθενείς που είχαν περάσει σοβαρή λοίμωξη είχαν γενικά μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αυξημένος βρέθηκε ο κίνδυνος εμφράγματος, στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας και θρόμβωσης. Για το εγκεφαλικό επεισόδιο και την κολπική μαρμαρυγή, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος για μερικές εβδομάδες αλλά μετά υποχωρούσε στα μέσα επίπεδα.

Όπως πάντως διευκρίνισε ο δρ Ουόνγκ, «η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και απαιτούνται νέες μελέτες για να αξιολογηθούν τα επόμενα κύματα».

«Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προλαμβάνει τις επιπλοκές».

Διαβάστε επίσης:

Covid-19: Ποια παιδιά κινδυνεύουν να διακομιστούν στο νοσοκομείο

Μετάλλαξη «Κράκεν»: Αβέβαιοι οι επιστήμονες για τον αντίκτυπο στην πορεία της πανδημίας

Νέα έρευνα: Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου της εγκύου