ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέα κινητοποίηση κατά του συνταξιοδοτικού - Τη Δευτέρα παρουσιάζεται το νομοσχέδιο

Γαλλία: Νέα κινητοποίηση κατά του συνταξιοδοτικού - Τη Δευτέρα παρουσιάζεται το νομοσχέδιο
AP

Γαλλία: Το σχέδιο για το συνταξιοδοτικό και το βασικό του μέτρο, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, προσκρούει σε ένα ενωμένο συνδικαλιστικό μέτωπο και τη μεγάλη εχθρότητα της κοινής γνώμης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά της νέας μεταρρύθμισης για τις συντάξεις με το νομοσχέδιο να προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο Παρίσι χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν μέσα στο κρύο, παρόλο που η νέα κινητοποίηση δεν είχε τη συμμετοχή που παρατηρήθηκε στην διαδήλωση της Πέμπτης, στην οποία μετείχαν από ένα έως δύο εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας ή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Γαλλίας.

Με σχεδόν 150.000 διαδηλωτές, οι διοργανωτές πέτυχαν τον στόχο τους. Άλλες καταμετρήσεις ωστόσο είναι πολύ πιο ολιγάριθμες: 12.000 άτομα σύμφωνα με αστυνομική πηγή, 14.000 σύμφωνα με το γραφείο Occurrence για λογαριασμό μέσων ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παρών και πάλις ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI), απευθύνθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν: «Ανάθεμά σας, που θέλετε να μετατρέψετε ολόκληρη την ύπαρξή μας σε εμπόρευμα».

Το σχέδιο για το συνταξιοδοτικό και το βασικό του μέτρο, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, προσκρούει σε ένα ενωμένο συνδικαλιστικό μέτωπο και τη μεγάλη εχθρότητα της κοινής γνώμης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η πολιτική αυτή δοκιμασία για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σημειώνεται σε μια τεταμένη οικονομικά και κοινωνικά συγκυρία, με τους Γάλλους να υφίστανται τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού, στο 5,2% κατά μέσο όρο το 2022.

Η κυβέρνηση επέλεξε να παρατείνει τον χρόνο εργασίας για να αντιμετωπίσει την οικονομική επιδείνωση των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού. Υπεραμύνεται του προγράμματός της παρουσιάζοντάς το ως “φορέα κοινωνικής προόδου” κυρίως με αυξήσεις στις μικρές συντάξεις.