ΚΟΣΜΟΣ

Kαλιφόρνια: Ο ήρωας που αφόπλισε τον μακελάρη δεν είχε δει ποτέ αληθινό όπλο

Ο ήρωας που αφόπλισε τον μακελάρη στην Αλάμπρα των ΗΠΑ
Ο ήρωας που αφόπλισε τον μακελάρη στην Αλάμπρα των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ο 26χρονος άνδρας που αφόπλισε τον ένοπλο στην Αλάμπρα της Καλιφόρνια και πρόλαβε τα χειρότερα, δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του αληθινό όπλο

Ο 26χρονος Μπράντον Τσάι που κατάφερε να αφοπλίσει τον ύποπτο για τους πυροβολισμούς στην Καλιφόρνια δεν είχε ξαναδεί αληθινό όπλο. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου (21/1), ο εργαζόμενος στην αίθουσα χορού των γονιών του στην Αλάμπρα,βρέθηκε να κοιτάζει έναν άνδρα που τον σημάδευε.

«Η καρδιά μου ράγισε, ήξερα ότι θα πέθαινα», είπε ο Τσάι στους New York Times. Aυτό που δεν ήξερε είναι ότι ο ένοπλος είχε σκοτώσει 11 ανθρώπους λίγα λεπτά νωρίτερα σε άλλη αίθουσα χορού, σε μία γειτονική πόλη. Ο νεαρός άνδρας απομάκρυνε τον δράστη και τελικά τον αφόπλισε, αποτρέποντας μια ακόμη τραγωδία.

Ο ένοπλος, που ταυτοποιήθηκε ως ο 72χρονος Huu Can Tran, πέθανε αργότερα από πυροβολισμό που προκάλεσε ο ίδιος σε ένα φορτηγό, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο μαζικός πυροβολισμός στο Μόντερεϊ Παρκ είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους στην ιστορία της Καλιφόρνια. Ξεκίνησε γύρω στις 22:22 τοπική ώρα το Σάββατο στο δημοφιλές Star Ballroom Dance Studio περίπου 11 χιλιόμετρα ανατολικά του κεντρικού Λος Άντζελες.

Οι εορτασμοί για το Σεληνιακό Νέο Έτος είχαν ξεκινήσει στην περιοχή, γνωστή για τον μεγάλο ασιατικό πληθυσμό της. Περίπου 30 λεπτά μετά τον πυροβολισμό, ο ένοπλος έφτασε σε μια δεύτερη τοποθεσία - το Lai Lai Ballroom & Studio στην κοντινή πόλη της Αλάμπρα, όπου τον αντιμετώπισε ο Τσάι.

Βρισκόταν στο γραφείο κοντά στο λόμπι όταν είδε το ημιαυτόματο πιστόλι του ενόπλου να στρέφεται προς το μέρος του. Ο Τσάι, ένας τεχνικός υπολογιστή, είπε στο Good Morning America του ABC ότι δεν αναγνώρισε τον άνδρα. «Έμοιαζε σαν να έψαχνε για στόχους, ανθρώπους για να βλάψει», είπε.

Όταν ο ένοπλος άρχισε να προετοιμάζει το όπλο του, ο Τσάι είπε πως «κάτι τον έπιασε» και ήξερε ότι έπρεπε «να τον αφοπλίσει διαφορετικά θα είχαν πεθάνει όλοι». «Όταν βρήκα το κουράγιο, τον πέταξα και με τα δύο μου χέρια», είπε. Όταν ο νεαρός τελικά πήρε το όπλο, το έστρεψε στον άνδρα και φώναξε: «Πήγαινε, φύγε στο διάολο από εδώ!» Μετά από λίγο ο άνδρας έφυγε και πήγε στο φορτηγό του.

«Αμέσως κάλεσα την αστυνομία με το όπλο ακόμα στο χέρι», πρόσθεσε. Αρχικά, ο σερίφης Ρόμπερτ Λούνα της κομητείας του Λος Άντζελες είπε ότι δύο άτομα τσάκωσαν το όπλο, αλλά οι κάμερες κλειστού κυκλώματος, δείχνουν μόνο ένα άτομο - τον Τσάι. Το Lai Lai Ballroom & Studio έκλεισε την Κυριακή λόγω της τραγωδίας, αλλά άνοιξε ξανά τη Δευτέρα (23/1).