ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρεπουμπλικάνος Γουόκερ νίκησε τα συνδικάτα

Ο Ρεπουμπλικάνος Γουόκερ νίκησε τα συνδικάτα

Με ποσοστό 55% αναδείχτηκε νικητής ο κυβερνήτης Σκοτ Γουόκερ, στις επαναληπτικές εκλογές της πολιτείας του Ουισκόνσιν.

Ο Δημοκρατικός Τομ Μπάρετ, δήμαρχος του Μιλγουόκι, παραδέχτηκε την ήττα του, δηλώνοντας: «Αυτή ήταν η πιο εκπληκτική εμπειρία στις ζωές μας. Αυτό που είδαμε τους τελευταίους δεκαέξι μήνες είναι ότι η δημοκρατία ζωντάνεψε». Επίσης, σημείωσε ότι οι διχασμένοι πολίτες στο Ουισκόνσιν πρέπει πλέον να ενωθούν και πάλι.

Την επαναληπτική εκλογή ζήτησαν οι αντίπαλοι του κυβερνήτη Γουόκερ, εξαιτίας ενός νόμου που περιόριζε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ο Γουόκερ, ο οποίος υποστηρίζεται από το υπερσυντηρητικό Tea Party, είναι μόλις ο τρίτος κυβερνήτης πολιτείας στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που αντιμετώπισε μια τέτοια διαδικασία, μετά την συγκέντρωση 1 εκατ. υπογραφών με αίτημα να διοργανωθεί επαναληπτική ψηφοφορία και να απομακρυνθεί από το αξίωμα. Ο Ρεπουμπλικάνος είχε εξοργίσει τους Δημοκράτες και τα συνδικάτα όταν τάχθηκε υπέρ ενός νόμου για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση στο Ουισκόνσιν, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο για την μείωση του ελλείμματος στον πολιτειακό προϋπολογισμό.

Το αποτέλεσμα ερμηνεύθηκε παράλληλα ως βαρύ πλήγμα για τα συνδικάτα, που διέθεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά και κινητοποίησαν ψηφοφόρους.