ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Λοκντάουν στην Πιονγιάνγκ - Η «μυστηριώδης νόσος» που φοβάται το καθεστώς

Σε λοκντάουν η Βόρεια Κορέα λόγω μυστηριώδους ασθένειας
Σε λοκντάουν η Βόρεια Κορέα λόγω μυστηριώδους ασθένειας
ΑΡ

Η Βόρεια Κορέα «κλειδώνει» την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ λόγω μυστηριώδους «αναπνευστικής ασθένειας». Tα αυξανόμενα κρούσματα σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν σπίτι για πέντε ημέρες και να κάνουν συχνούς ελέγχους θερμοκρασίας

Οι αρχές στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, διέταξαν πενθήμερο lockdown λόγω αυξανόμενων κρουσμάτων απροσδιόριστης αναπνευστικής νόσου, ανέφερε την Τετάρτη το NK News με έδρα τη Σεούλ, επικαλούμενο κυβερνητική ανακοίνωση. Η ανακοίνωση δεν έκανε αναφορά στον κορονοϊό, αλλά τόνισε ότι οι κάτοικοι της πόλης έπρεπε να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι την Κυριακή και να υποβάλλονται σε ελέγχους θερμοκρασίας πολλές φορές κάθε μέρα.

Την Τρίτη, ο ιστότοπος ανέφερε ότι οι κάτοικοι της Πιονγκγιάνγκ φαίνονταν να προμηθεύονται αγαθά εν αναμονή αυστηρότερων μέτρων. Δεν ήταν σαφές εάν άλλες περιοχές της Βόρειας Κορέας είχαν επιβάλει νέα lockdown. Η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε το πρώτο ξέσπασμα Covid-19 το 2022, αλλά μέχρι τον Αύγουστο είχε κηρύξει τη «νίκη επί του ιού».

Το καθεστώς δεν επιβεβαίωσε ποτέ πόσα άτομα κόλλησαν Covid-19, προφανώς επειδή δεν διαθέτει τα μέσα για τη διεξαγωγή εκτεταμένων τεστ. Αντίθετα, ανέφερε καθημερινούς αριθμούς ασθενών με πυρετό, αριθμός που αυξήθηκε σε 4,77 εκατομμύρια από έναν πληθυσμό περίπου 25 εκατομμυρίων. Όμως δεν έχει αναφέρει κρούσματα από τις 29 Ιουλίου.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να αναφέρουν μέτρα κατά της πανδημίας για την καταπολέμηση των αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, αλλά δεν έχουν κάνει ακόμη αναφορές για τη διαταγή lockdown.

Την Τρίτη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε ότι η πόλη Kaesong, κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, είχε εντείνει την εκστρατεία δημόσιας επικοινωνίας «ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να τηρούν εθελοντικά τους κανονισμούς κατά της επιδημίας στη δουλειά και τη ζωή τους».