ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ στο Politico: Ο Πούτιν δεν είναι τρελός, αλλά ριζοσπαστικά ορθολογικός

Πούτιν
«Είναι ένας ριζοσπαστικά ορθολογικός άνθρωπος»
AP

«Έχει τη δική του λογική και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι προετοιμασμένος να χρησιμοποιήσει βία. Το μόνο που είναι σε θέση να καταλάβει, είναι την ισχύ», ανέφερε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Φρανστουά Ολάντ για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν

Σε μια ανάλυση της συμπεριφοράς και των στόχων του Βλαντίμιρ Πούτιν, προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του στο Politico, τονίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι τρελός αλλά αντιθέτως «ριζοσπαστικά ορθολογικός», που ποντάρει στην σταδιακή εξάντληση της Δύσης ώστε να διαπραγματευτεί με ευνοϊκούς όρους.

Ο Φρανσουά Ολάντ που διατέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2012 έως το 2017 έχει μια καθαρή εικόνα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο είχε επαφές για μια πενταετία. Μάλιστα, το 2014 ο Γάλλος πρόεδρος μαζί με την τότε Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ήταν επικεφαλής του «σχήματος της Νορμανδίας», όταν η Ρωσία είχε προσαρτήσει την Κριμαία.

Οι τότε προσπάθειες όμως, όπως τονίζει, δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τον ευρείας κλίμακας πόλεμο που σε λίγους μήνες κλείνει ένα χρόνο. Ο Ολάντ μάλιστα σημειώνει ότι οι μελλοντικές συζητήσεις με τον Πούτιν ίσως δεν έχουν νόημα καθώς ο τελευταίος αντιλαμβάνεται μόνο την ισχύ.

Ριζοσπαστικά ορθολογικός

«Είναι ένας ριζοσπαστικά ορθολογικός άνθρωπος, αν θέλετε», είπε ο πρώην ηγέτης της Γαλλίας, όταν ερωτήθηκε από τον Νίκολας Βινόκουρ του Politico αν υπάρχει περίπτωση ο ρώσος πρόεδρος να επιθυμεί επέκταση του πολέμου σε επιπλέον μέτωπα. «Έχει τη δική του λογική και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι προετοιμασμένος να χρησιμοποιήσει βία. Το μόνο που είναι σε θέση να καταλάβει, είναι την ισχύ που καταφέρνουμε να προβάλουμε εναντίον του».

Λίγο πριν ο πόλεμος συμπληρώσει έναν ολόκληρο χρόνο, ο Πούτιν, κατά τη γνώμη του Ολάντ, ενδέχεται να επιχειρήσει να «σιγουρέψει τις κατακτήσεις του για να σταθεροποιήσει τη σύγκρουση, ελπίζοντας πως η κοινή γνώμη θα κουραστεί και οι Ευρωπαίοι θα φοβηθούν την κλιμάκωση. Έπειτα θα επιχειρήσει διαπραγματεύσεις».

Όμως σε αντίθεση με την περίοδο της προεδρίας του Ολάντ, το βάρος της διαιτησίας πιθανότατα θα πέσει στην Τουρκία ή την Κίνα – «γεγονός που δεν καθησυχάζει κανέναν», συμπλήρωσε.

Υποστήριξη εκ του ασφαλούς;

Αν και θεωρεί πως οι προσπάθειες διαλόγου με τη Ρωσία είναι πλέον ανώφελες, δεν επικρίνει τον Εμανουέλ Μακρόν (υπουργό οικονομικών της κυβέρνησής του) για τις δικές του απόπειρες, ούτε πείθεται από επιχειρήματα περί μετατόπισης της ευρωπαϊκής ισχύος προς τα ανατολικά και συγκεκριμένα σε κράτη όπως η Πολωνία, που υποστηρίζουν πιο μαχητικά την Ουκρανία.

Κατά τη γνώμη του, η σκληρή στάση των ανατολικών και βόρειων χωρών γίνεται μάλλον εκ του ασφαλούς. «Αυτές οι χώρες, ιδίως τα κράτη της Βαλτικής και οι Σκανδιναβοί, είναι ουσιαστικά προσκολλημένοι στις ΗΠΑ. Αντιμετωπίζουν ως ασπίδα την αμερικανική προστασία».

«Μέχρι τώρα», συμπλήρωσε ο Ολάντ, ο Μπάιντεν έχει δείξει «παραδειγματική αλληλεγγύη και έχει ανταποκριθεί άψογα στον ρόλο του στο εσωτερικό της υπερατλαντικής συμμαχίας. Όμως στο μέλλον, με έναν άλλο πρόεδρο και ένα Κογκρέσο γεμάτο οπαδούς του απομονωτισμού – ή τουλάχιστον λιγότερο πρόθυμους για έξοδα – θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την ίδια στάση;»

«Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας στην ΕΕ ότι είναι ζήτημα αρχών και πολιτικών αξιών. Δεν πρέπει να ξεστρατίσουμε από αυτές, όμως η συνεργασία μπορεί επίσης να προσφέρει πολύτιμες και στιβαρές εγγυήσεις ασφαλείας».