ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Η φρίκη και η ελπίδα μέσα από 7 φωτογραφίες

Σεισμός στην Τουρκία: Η φρίκη και η ελπίδα μέσα από 7 φωτογραφίες

Ο χρόνος πάγωσε στην Τουρκία και τη Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2), όταν ένας σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην παγκόσμια ιστορία, ως ένας απο τους πλέον καταστροφικούς του αιώνα. Τα φωτογραφικά «κλικ» από τις περιοχές αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής

Μια γυναίκα κάθεται στα ερείπια και κρύβει το πρόσωπό της μέσα στα χέρια της, μία άλλη ανασύρεται ζωντανή από τα συντρίμμια και το πλήθος ξεσπάει σε χειροκροτήματα, ένα βρέφος γεννειέται μέσα στα ερείπια και διασώστες σπεύδουν από όλο τον πλανήτη να βοηθήσουν...

Στιγμές από μία ιστορική καταστροφή που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και κάνει το γύρο του κόσμου, μέσα από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πέντε φωτογραφίες από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της περιοχής, αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους.

1. Μία γυναίκα κρύβει το πρόσωπό της στα δύο της χέρια, προσπαθώντας να συλλάβει το μέγεθος της τραγωδίας καθώς οι ομάδες διάσωσης αναζητούν ανθρώπους κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτηρίων στην πόλη Nουρτάτζι στα περίχωρα της πόλης Oσμανίγιε στη νότια Τουρκία.

Πόνος και απόγνωση μέσα στα συντρίμμιαΑ.Ρ

2. Eθελοντές και ομάδες έκτακτης ανάγκης σώζουν ένα άτομο με φορείο από ένα κτίριο που κατέρρευσε στα Άδανα της Τουρκίας, τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου του 2023. Ο ισχυρός σεισμός κατέστρεψε κτήρια στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία, αφήνοντας πίσω χιλιάδες θύματα.

3. Άνθρωποι περπατούν δίπλα σε ένα τζαμί που καταστράφηκε από το σεισμό στη Μαλάτια της Τουρκίας. Η Unesco δήλωσε έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές, καθώς τουλάχιστον δύο τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της στην Συρία και την Τουρκία υπέστησαν ζημιές. Πέρα απο τις καταστροφές στην παλιά πόλη του Χαλεπίου της Συρίας και στο φρούριο στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας, η Unesco είπε ότι τουλάχιστον άλλα τρία μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς ενδέχεται να επηρεαστούν.

To κατεστραμμένο τέμενος

4. Πυκνός μαύρος καπνός ανεβαίνει από τα κοντέινερ στο λιμάνι της σεισμόπληκτης Αλεξανδρέττας στη νότια Τουρκία. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν καπνό να αναδύεται από τα φλεγόμενα κοντέινερ στο λιμάνι της πόλης. Η φωτιά προκλήθηκε από κοντέινερ που ανατράπηκαν κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία. Το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας ανέφερε ότι ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής βοηθάει τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς

5. Ένας άνδρας μεταφέρει το άψυχο σώμα ενός παιδιού στο χωριό Μπέσνια κοντά στα τουρκικά σύνορα, στην επαρχία Iντλίμπ της Συρίας. Οι εικόνες από τις προσπάθειες των διασωστών να απεγκλωβίσουν όσους βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, συγκλονίζουν.

6. Ανθρωποι ζεσταίνονται σε φωτιές στο δρόμο, δίπλα σε ένα κτήριο που κατέρρευσε στη Μαλάτια της Τουρκίας. Ομάδες έρευνας και βοήθειας έσπευσαν στην Τουρκία και τη Συρία με τους διασώστες να εργάζονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, σκάβοντας τα ερείπια κτηρίων που ισοπεδώθηκαν.

Σεισμόπληκτοι ζεσταίνονται σε φωτιέςΑΡ

7. Ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε κάτω από τα ερείπια του σεισμού που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία αντικρίζει τον κόσμο μέσα από μία θερμοκοιτίδα στο νοσοκομείο παίδων της πόλης Αφρίν, στο Χαλέπι της Συρίας. Κάτοικοι της πόλης ανακάλυψαν το βρέφος που έκλαιγε κάτω από τα ερείπια μιας πενταώροφης πολυκατοικίας που ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό. Η μητέρα του το έφερε στον κόσμο ενώ λίγο μετά έφυγε από τη ζωή, λένε συγγενείς και γιατρός.

Το θαύμα της ζωής μέσα στα συντρίμμιαΑΡ