ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Οι καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα - Η ΕΜΑΚ σώζει παιδιά από τα συντρίμμια

Σεισμός στην Τουρκία: Οι καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα - Η ΕΜΑΚ σώζει παιδιά από τα συντρίμμια

Σεισμός στην Τουρκία: Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν σήμερα πάνω από τα ερείπια, θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη όλων των μελών της ελληνικής ΕΜΑΚ που βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας

H ελληνική ΕΜΑΚ συνεχίζει να δίνει τιτάνια μάχη μέσα στα χαλάσματα στην Τουρκία προκειμένου να σώσει όσo περιοσσότερες ανθρώπινες ζωές μπορεί, έπειτα από τους φονικούς σεισμούς των 7,7 και 7,8 Ρίχτερ.

Στην πόλη Χατάι, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας πλέον έχει εξαφανιστεί, οι Έλληνες διασώστες συγκινούν με το σθένος και την αυτοθυσία με την οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν σήμερα πάνω από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας, θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη όλων των μελών της ελληνικής ΕΜΑΚ που βρέθηκαν στον τόπο της απόλυτης καταστροφής και με περίσσεια ανθρωπιά έδωσαν ελπίδα στις οικογένειες των σεισμόπληκτων.

Η ΕΜΑΚ προσπάθησε με κάθε τρόπο το πρωί της Δευτέρας να απεγκλωβίσει ζωντανή από τα συντρίμμια μια 7χρονη, όμως η μικρή Φατμέ που ήταν εγκλωβισμένη για πάνω από ένα 24ωρο δεν άντεξε και υπέκυψε στα τραύματά της.

Οι διασώστες δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν να επιχειρούν στα χαλάσματα της πολυκατοικίας. Οι κόποι τους απέδωσαν τόπο καθώς κατάφεραν να σώσουν την 6χρονη αδερφή της άτυχης Φατμά μέσα σε χειροκροτήματα και δάκρυα χαράς.

Το κοριτσάκι διακομίζεται με το φορείο προς το ασθενοφόρο, έχοντας τις αισθήσεις του.

Την ίδια στιγμή, λίγα μέτρα πιο πίσω και πάνω στα χαλάσματα, ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΜΑΚ πέφτει στην αγκαλιά των ανδρών του και ξεσπάει σε κλάματα. Βγάζει όλη την ένταση και τα συναισθήματα μιας συγκινητικής προσ, με την κάμερα της ΕΡΤ να καταγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές

Η ελληνική ομάδα νωρίτερα κατάφερε να απεγκλωβίσει τον 50χρονο πατέρα των δύο κοριτσιών, ωστόσο η μητέρα τους φέρεται να είναι νεκρή.

Μάλιστα βράδυ το της Τρίτης οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα ακόμα παιδί από τα συντρίμμια.Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 11χρονο κορίτσι.

Κυριάκος Μητσοτάκης για την ΕΜΑΚ: Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα

Την πολύτιμη συμβολή της ΕΜΑΚ για να απεγκλωβιστούν περισσότεροι άνθρωποι στην Τουρκία, υπογράμμισε σε ανάρτηση του (στα τούρκικα μάλιστα) και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εικόνες που μας γεμίζουν πόνο, τις ακολουθούν εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Μόνο σεβασμός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης. Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν».

Δραματικές προσπάθειες διάσωσης μέσα στο κρύο και το χιόνι

Οι διασώστες επιχειρούν μέσα στο κρύο, τη βροχή ή το χιόνι, κάποιες φορές με γυμνά χέρια, για να σώσουν κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί, όπως ένα επτάχρονο παιδί που ανασύρθηκε από τα χαλάσματα στο Χατάι, στα συριακά σύνορα, όπως είδαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, αφού έμεινε θαμμένο για πάνω από 20 ώρες. «Πού είναι η μαμά μου;», ρώτησε η μικρή τον διασώστη που την κρατούσε στα χέρια.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή περιπλέκουν το έργο των διασωστών και καθιστούν την τύχη των επιζώντων ακόμα πιο σκληρή, καθώς προσπαθούν να προφυλαχθούν από το κρύο.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών --ο φονικότερος στην Τουρκία από το 1999-- σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, Δευτέρα, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν χιλιάδες κτίρια, μεταξύ των οποίων πολλά συγκροτήματα διαμερισμάτων, να καταστραφούν νοσοκομεία και χιλιάδες άνθρωποι να τραυματιστούν ή να μείνουν άστεγοι σε τουρκικές και συριακές πόλεις.

Στην Αντιόχεια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένα 10ωροφο κτίριο ισοπεδώθηκε, δημοσιογράφοι είδαν τους διασώστες να εργάζονται σε έναν από τους δεκάδες σωρούς με χαλάσματα. Η θερμοκρασία ήταν κοντά στο μηδέν ενώ έβρεχε και δεν υπήρχε ρεύμα ούτε καύσιμα στην πόλη.

Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι περίπου 13,5 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί σε μια περιοχή που καλύπτει μια απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά και 300 χιλιομέτρων από τη Μαλάτια στα βόρεια έως το Χατάι στα νότια. Στη Συρία, οι αρχές έχουν αναφέρει θανάτους ακόμα και στο νότιο τμήμα στη Χάμα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.