ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Μικρά παιδιά δίνουν «μάχη» μέσα στα ερείπια - Συγκινούν τα ντοκουμέντα

Σεισμός στην Τουρκία: Μικρά παιδιά δίνουν «μάχη» μέσα στα ερείπια - Συγκινούν τα ντοκουμέντα
Associated Press

Σεισμός στην Τουρκία: Ατελείωτο δράμα για εκατοντάδες μικρά παιδια στα χαλάσματα  - Συγκλονίζουν τα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα

Οι εικόνες και τα βίντεο που έρχονται από τα χαλάσματα των κτιρίων στη γειτονική Τουρκία προκαλούν απέραντη θλίψη. Οι διασώστες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική ΕΜΑΚ, κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανασυρθούν ζωντανοί μέσα από τα συντρίμμια οι πληγέντες από τον σεισμό.

Ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, τα οποία δυσκολεύονται να συνειδοτοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής έπειτα από τις σεισμικές δονήσεις των 7,7 και 7,8 Ρίχτερ. Όντας σε κατάσταση σοκ, δίνουν μια γενναία μάχη για να αντέξουν κάτω από τα ερείπια και να γίνει το «θαύμα».

Ελπίδα μέσα στα χαλάσματα οι διασώσεις

Ένα αγοράκι 3 ετών διασώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς τα πληρώματα εισέρχονται στην τελευταία ημέρα του «κρίσιμου» παραθύρου των 72 ωρών για τον εντοπισμό επιζώντων.

Ο Aριφ Κάαν παγιδεύτηκε κάτω από πλάκες από σκυρόδεμα και ράβδους οπλισμού στο Kαχρανμαρμαράς σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ενώ οι διασώστες έκοψαν τα συντρίμμια γύρω του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μην προκαλέσουν νέα κατάρρευση. Ο πατέρας του έκλαιγε με λυγμούς καθώς ο Αρίφ απελευθερώθηκε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της περιοχής.

«Προς το παρόν, το όνομα της ελπίδας στον Καχραμανμάρας είναι Αρίφ Κάαν», είπε ένας δημοσιογράφος της τουρκικής τηλεόρασης. Αλλά με μια μέρα να απομένει σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν τις «κρίσιμες» πρώτες 72 ώρες, αυτές οι στιγμές ελπίδας αναμένεται να συμβαίνουν όλο και λιγότερο συχνά. Και όταν οι επιζώντες έχουν διασωθεί έχουν να αντιμετωπίσουν μια άλλη κρίση, το κρύο.

Οργή για την ανεπάρκεια της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα και ενώ λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων, αυξάνεται η οργή για την αργή και ανεπαρκή απάντηση από τις αρχές όπως καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές. Οι διασώστες εργάστηκαν όλη τη νύχτα της Τετάρτης, αναζητώντας ανθρώπους μέσα στα ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν, ενώ οι συνθήκες παγετού, οι κατεστραμμένοι δρόμοι και οι κακές υποδομές εμπόδισαν την έρευνα και στις δύο χώρες.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της Δευτέρας, ακολουθούμενος ώρες αργότερα από έναν δεύτερο σεισμό σχεδόν εξίσου ισχυρό, γκρέμισε χιλιάδες κτήρια, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και πολυκατοικιών, τραυματίζοντας δεκάδες χιλιάδες και αφήνοντας αμέτρητους αριθμούς άστεγους σε όλη την Τουρκία και τη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές, όμως οι κάτοικοι σε πολλές πόλεις που έχουν υποστεί ζημιές εξέφρασαν οργή και απόγνωση για την ανταπόκριση των αρχών στον πιο φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία εδώ και δεκαετίες.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος εδώ. Είμαστε κάτω από το χιόνι, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα», δήλωσε στο Reuters ο Μουράτ Αλινάκ, του οποίου το σπίτι στη Μαλάτια κατέρρευσε και οι συγγενείς του αγνοούνται. «Τι να κάνω, πού μπορώ να πάω;»