ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ 4 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: «Ευχαριστούμε Ελλάδα» λένε οι γείτονες - Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ

Σεισμός - ΕΜΑΚ - Τουρκία
Ηρωικές είναι οι μάχες που δίνει η ελληνική ΕΜΑΚ για εντοπισμό επιζώντων στην Τουρκία, μετά το φονικό σεισμό

Σεισμός στην Τουρκία: Πολίτες της γείτονος ευχαριστούν θερμά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους Έλληνες διασώστες που δίνουν συγκλονιστική μάχη για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια. 

Περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια σε Τουρκία και Συρία τις πρώτες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα που έστειλε στη γειτονική χώρα κλιμάκιο έμπειρων διασωστών, της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ για να συνδράμει στο τιτάνιο έργο.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ, η 1η ΕΜΑΚ, μαζί με το ΕΚΑΒ, έχει καταφέρει συνολικά σήμερα να βγάλει ζωντανούς από τα ερείπια τέσσερις ανθρώπους. Χθες, διέσωσαν τρεις, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι σε ένα συγκινητικό βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου και έκανε τους πολίτες της Τουρκίας να εκφράσουν ευγνωμοσύνη για τους αποκαλούμενους «εχθρούς» Έλληνες.

Το βίντεο με τους διασώστες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται συγκινημένοι μετά τη διάσωση του παιδιού έγινε viral και σχολιάστηκε θετικά στα κοινωνικά δίκτυα, με Τούρκους χρήστες να εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα. Το κλίμα στα social media δεν θυμίζει σε τίποτα τις τελευταίες ώρες τις εμπρηστικές αναρτήσεις του τελευταίου διαστήματος κατά της χώρας μας, λόγω και της ακραίας ρητορικής του συστήματος Ερντογάν.

Το «ευχαριστώ» στην Ελλάδα από τους «πληγωμένους» Τούρκους

«Οι άνθρωποι που βλέπετε σαν εχθρούς δεν διστάζουν να σας βοηθήσουν με το παραμικρό. Θα σας θυμόμαστε για αυτή τη φωτογραφία, όχι για τον πόλεμο που έγινε πριν από εκατό χρόνια. Ευχαριστώ Ελλάδα» έγραψε κάποιος, με το hashtag να γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας.

«Όμορφοι άνθρωποι που χαίρονται και κλαίνε από χαρά σαν να έσωσαν το δικό τους παιδί. Καλή επιτυχία σε εσένα γείτονα δεν θα ξεχάσουμε.❤️?? Ευχαριστούμε Ελλάδα» έγραψε ένας άλλος χρήστης στο Τwitter. «Η χαρά που βίωσαν αφού η ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης ανέσυρε ένα 6χρονο κορίτσι από τα ερείπια αποτυπώθηκε στην ελληνική τηλεόραση. Καλή τύχη σε εσάς τους όμορφους ανθρώπους. #Ελλάδα»

«Οι μουσουλμανικές χώρες, που λέμε θρησκευτικά αδέρφια μας, δεν είχαν τόση ανθρωπιά όσο εσείς. Η Ελλάδα, ο επονομαζόμενος εχθρός μας, σώζει τους ανθρώπους κάτω από τα ερείπια. Θεία δικαιοσύνη»

«Ένας γενναίος εχθρός είναι καλύτερος από έναν άθλιο φίλο» σχολιάσαν επίσης με νόημα οι Τούρκοι για τη συμβολή της ΕΜΑΚ στις προσπάθειες διάσωσης στις πληγείσες περιοχές «Ευχαριστούμε. 100 χρόνια γείτονας. Έλληνας διασώστης κουβαλάει ένα φορείο μαζί με έναν Τούρκο στρατιώτη».

«Υπήρχε κάποιος (Σημ. : Αναφέρεται στον αρχηγό της τουρκικής μαφίας Αλαατίν Τσακιτζί) που επειδή δεν μπόρεσε να πάρει βίζα για Ελλάδα, απείλησε πως αν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βήξουν θα γίνει σεισμός στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι εδώ. Ευχαριστώ Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά στην ηρωική ΕΜΑΚ γίνεται και στον τουρκικό Τύπο με τη Milliyet να αναφέρεται στη χαρά των Ελλήνων διασωστών.

«Στην Τουρκία έφτασε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος με ομάδα διάσωσης 21 ατόμων που στάλθηκε από την Ελλάδα, δύο σκύλους διάσωσης και ένα όχημα διάσωσης, έναν δομικό μηχανικό, πέντε γιατρούς και ειδικούς σεισμικού σχεδιασμού» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Το έργο της ελληνικής ΕΜΑΚ στην Τουρκία - Ενισχύονται οι δυνάμεις

Η ελληνική αποστολή στην Τουρκία ανέσυρε ένα ακόμη άτομο από τα συντρίμμια ενός κτηρίου με τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων από τους Έλληνες να φτάνουν πλέον τους τέσσερις.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (8/2) ανασύρθηκε έχοντας τις αισθήσεις του νεαρό άτομο περίπου 15 ετών, καθώς και 2 ακόμη νεκροί ανδρες. Ταυτόχρονα, τα μέλη της πρώτης ελληνικής αποστολής που επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις προσπάθειες τους ενάντια στον χρόνο και τις συνθήκες παγετού.

Παράλληλα, ενισχύεται με επιπρόσθετες δυνάμεις η Ελληνική αποστολή.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν (1) διασωστικό σκύλο και δύο (2) οχήματα.

Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας (1) Αξιωματικός - Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις (3) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.

Δείτε βίντεο με τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ:

Σχετικές ειδήσεις