ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή και απόγνωση καθώς «τελειώνει» ο χρόνος - Περισσότεροι απο 8700 οι νεκροί

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή και απόγνωση καθώς «τελειώνει» ο χρόνος - Περισσότεροι απο 8700 οι νεκροί

Σεισμός στην Τουρκία: Οι νεκροί από τους δύο ισχυρούς σεισμούς της Δευτέρας (6/2) στην Τουρκία και τη Συρία ξεπερνούν τους 8700 εν μέσω προειδοποιήσεων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί δραματικά καθώς οι διασώστες βρίσκουν διαρκώς θύματα. Ο πρόεδρος Ερντογάν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες 10 επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο

Φωνές που ακούγονται κάτω από τα ερείπια. Άσπρες σακούλες με νεκρούς στους δρόμους. Παιδιά που μεταφέρονται με ασφάλεια στην αγκαλιά των διασωστών. Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της Δευτέρας θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 20.000, σε μια περιοχή που έχει ήδη δει βιώσει πολλές καταστροφές. Οι σκηνές στην Τουρκία και τη Συρία σχεδόν αψηφούν κάθε πιθανή περιγραφή.

Καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, για κάποιους υπάρχουν στιγμές ελπίδας στο σκοτάδι. Για άλλους είναι μόνο απόγνωση. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών από την «καταστροφή του αιώνα» ξεπερνάει τους 8700 νεκρούς, όπως μετέδωσε πριν απο λίγο το Sky News, ενώ διασώστες απο όλο τον κόσμο δίνουν μάχη με το χρόνο και το κρύο για να εντοπίσουν ίχνη ζωής μέσα στα ερείπια που άφησε πίσω ο καταστροφικός σεισμός.

Η αρχή διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι υπήρξαν 6.234 θάνατοι στη χώρα και 37.000 τραυματίες. Η εθελοντική ομάδα διάσωσης «Λέυκά Κρανη» έγραψε στο Twitter ότι περισσότεροι από 1.280 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες στη Συρία, ενώ άλλοι 2.600 τραυματίστηκαν.

Σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 1.250, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Ikhbariya, που επικαλείται το υπουργείο Υγείας. Συνολικά, τουλάχιστον 8764 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, ενώ περίπου 380.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε κυβερνητικά καταφύγια ή ξενοδοχεία. Χιλιάδες άλλοι στριμώχνονται σε εμπορικά κέντρα, στάδια, τζαμιά και κοινοτικά κέντρα.

Το απόγευμα της Τρίτης (7/2), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε ζώνη καταστροφής τις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς, επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για τρεις μήνες. Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι είχε 11.342 αναφορές για κατέρρευση κτηρίων, εκ των οποίων οι 5.775 είχαν επιβεβαιωθεί.

Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της χώρας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης. Η Τουρκία έχει αναπτύξει περισσότερα από 24.400 άτομα προσωπικό έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του σεισμού. Ο αριθμός του προσωπικού αναμένεται να αυξηθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Ορχάν Τατάρ.

Ελπίδα μέσα στα χαλάσματα οι διασώσεις

Ένα αγοράκι 3 ετών διασώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς τα πληρώματα εισέρχονται στην τελευταία ημέρα του «κρίσιμου» παραθύρου των 72 ωρών για τον εντοπισμό επιζώντων.

Ο Aριφ Κάαν παγιδεύτηκε κάτω από πλάκες από σκυρόδεμα και ράβδους οπλισμού στο Kαχρανμαρμαράς σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ενώ οι διασώστες έκοψαν τα συντρίμμια γύρω του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μην προκαλέσουν νέα κατάρρευση. Ο πατέρας του έκλαιγε με λυγμούς καθώς ο Αρίφ απελευθερώθηκε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της περιοχής.

«Προς το παρόν, το όνομα της ελπίδας στον Καχραμανμάρας είναι Αρίφ Κάαν», είπε ένας δημοσιογράφος της τουρκικής τηλεόρασης. Αλλά με μια μέρα να απομένει σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν τις «κρίσιμες» πρώτες 72 ώρες, αυτές οι στιγμές ελπίδας αναμένεται να συμβαίνουν όλο και λιγότερο συχνά. Και όταν οι επιζώντες έχουν διασωθεί έχουν να αντιμετωπίσουν μια άλλη κρίση, το κρύο.

Οργή για την ανεπάρκεια της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα και ενώ λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων, αυξάνεται η οργή για την αργή και ανεπαρκή απάντηση από τις αρχές όπως καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές. Οι διασώστες εργάστηκαν όλη τη νύχτα της Τετάρτης, αναζητώντας ανθρώπους μέσα στα ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν, ενώ οι συνθήκες παγετού, οι κατεστραμμένοι δρόμοι και οι κακές υποδομές εμπόδισαν την έρευνα και στις δύο χώρες.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της Δευτέρας, ακολουθούμενος ώρες αργότερα από έναν δεύτερο σεισμό σχεδόν εξίσου ισχυρό, γκρέμισε χιλιάδες κτήρια, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και πολυκατοικιών, τραυματίζοντας δεκάδες χιλιάδες και αφήνοντας αμέτρητους αριθμούς άστεγους σε όλη την Τουρκία και τη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές, όμως οι κάτοικοι σε πολλές πόλεις που έχουν υποστεί ζημιές εξέφρασαν οργή και απόγνωση για την ανταπόκριση των αρχών στον πιο φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία εδώ και δεκαετίες.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος εδώ. Είμαστε κάτω από το χιόνι, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα», δήλωσε στο Reuters ο Μουράτ Αλινάκ, του οποίου το σπίτι στη Μαλάτια κατέρρευσε και οι συγγενείς του αγνοούνται. «Τι να κάνω, πού μπορώ να πάω;»